Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Ερντογάν επανέρχεται στα περί «σφαγής στη Σρεμπρένιτσα από Ολλανδούς»

O Ερντογάν επανέρχεται στα περί «σφαγής στη Σρεμπρένιτσα από Ολλανδούς»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την Τετάρτη την Ολλανδία ότι «σφαγίασε περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους» στη Σρεμπρένιτσα, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ολλανδίας, καθώς εντείνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ολλανδοί «δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την Τετάρτη την Ολλανδία ότι «σφαγίασε περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους» στη Σρεμπρένιτσα, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ολλανδίας, καθώς εντείνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ολλανδοί «δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο» είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Αυτοί σφαγίασαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα» συνέχισε.

Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα, όπου το 1995 Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, ήταν την περίοδο εκείνη υπό την προστασία των Ολλανδών κυανόκρανων. Αυτή ήταν η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η υπόθεση αυτή στοιχειώνει μέχρι και σήμερα την Ολλανδία. Το 2002, εν μέσω της έρευνας που ήταν σε εξέλιξη για το θέμα αυτό η κυβέρνηση παραιτήθηκε ενώ το 2013, μετά από μια απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις πράξεις των στρατιωτών της, μολονότι οι κυανόκρανοι ήταν υπό τις διαταγές του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε την Τρίτη «εμετική παραχάραξη της ιστορίας» τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτσα.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι επικρατεί ένα «πνεύμα ανεξέλεγκτου φασισμού» στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες απαγόρευσαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του.

«Το πνεύμα του φασισμού έχει αποχαλινωθεί στους δρόμους της Ευρώπης» είπε. Καταγγέλοντας την αντιμετώπιση των εθνικών μειονοτήτων και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η ίδια μεταχείριση «επιφυλάχθηκε και στους εβραίους στο παρελθόν».

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι τούρκοι πολίτες στη Γερμανία πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στη χώρα στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024