Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα σε 30 χρόνια

Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα σε 30 χρόνια

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τετραπλασιάστηκε την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας (ΕΜΕΝΟ). Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου.

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τετραπλασιάστηκε την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας (ΕΜΕΝΟ). Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 15 έως 18 Μαρτίου, το προεδρείο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας παρουσίασε στοιχεία από τη μελέτη ΕΜΕΝΟ.

Η μελέτη αφορά σε τυχαίο δείγμα 5.967 ενηλίκων (≥ 18 ετών) που ζουν στην Ελλάδα, με βάση την απογραφή του 2011. Το 51,5% του δείγματος ήταν γυναίκες, κατά μέσο όρο 47,7 ετών, από όλη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 78,4%. Για 5.843 άτομα (97,7% των συμμετεχόντων) ήταν γνωστή η πληροφορία για το αν είχαν διαγνωσμένο διαβήτη και ανάμεσα σε αυτά, 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Ανάμεσα σε αυτούς, και εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη. Από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων υπάρχουν για 504 (76,4%) άτομα. Από τα 504 αυτά άτομα, το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.

Μετά από στάθμιση για το δειγματοληπτικό σχεδιασμό καθώς και για ηλικία και φύλο, ο επιπολασμός του διαβήτη εκτιμάται στον ενήλικο πληθυσμό στο 10%, με 95% όρια αξιοπιστίας. Ο επιπολασμός υπολογίστηκε στο σύνολο των 5.910 ατόμων που, είτε είχαν αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων, είτε έγκυρη απάντηση στην ερώτηση για διαγνωσμένο διαβήτη.

«Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8%-9% του πληθυσμού, δηλαδή 800.000 – 900.000, πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Διαχρονικά, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά. Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά», τόνισε ο Νικόλαος Παπάνας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει διεξοδική παρουσίαση και ανάλυση των αποτελέσματων της μελέτης ΕΜΕΝΟ, ενώ θα παρουσιαστούν οι αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΔΕ, στοιχεία για τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα, στρατηγικές καρδιαγγειακής ασφάλειας και οφέλους, ο νέος αλγόριθμος μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η ΕΔΕ έχει δώσει ήδη την έγκρισή της μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί για το τεχνητό πάγκρεας.

Τέλος, θα γίνει η επίσημη τελετή αδελφοποίησης της ΕΔΕ με την Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου και θα απονεμηθεί το βραβείο καλύτερου ποιήματος με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη.

health.in.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024