Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας ζητά η Στέρτζεον

Nέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας ζητά η Στέρτζεον

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, καλεί τους Σκωτσέζους να επιλέξουν για το εάν επιθυμούν το «σκληρό Brexit» της Τερέζα Μέι ή την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η Στέρτζεον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, καλεί τους Σκωτσέζους να επιλέξουν για το εάν επιθυμούν το «σκληρό Brexit» της Τερέζα Μέι ή την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Στέρτζεον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ζητήσω από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας να μου επιτρέψει να επιδιώξω συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει μία διαδικασία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να νομοθετήσει επί ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία» δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον στο Εδιμβούργο.

«Εάν είναι η Σκωτία να έχει μία πραγματική επιλογή, όταν οι όροι του Brexit θα γίνουν γνωστοί, αλλά πριν να είναι πολύ αργά για να επιλέξουμε τη δική μας πορεία, τότε θα πρέπει να προσφερθεί η επιλογή ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019» είπε.

Η προοπτική μίας νέας ψηφοφορίας με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας λίγους μόνο μήνες πριν από την κατάληξη της διαδικασίας του Brexit θα αποτελέσει νέο απρόβλεπτο παράγοντα στην υπόθεση του διαζυγίου ΕΕ-Βρετανίας και θα έχει άγνωστες συνέπειες στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου.

Η Νίκολα Στέρτζον ζήτησε η Σκωτία να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί τη δική της συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τη Δευτέρα είπε ότι οι προσπάθειες «βρήκαν σε τοίχο» στο Λονδίνο.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 23ης Ιουνίου έδειξαν ότι η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής.

Η ισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε όταν η Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα διεξαχθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2018, ενώ οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν.

Το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι το δεύτερο δημοψήφισμα θα είναι «διχαστικό», ωστόσο αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Μόλις πριν από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια ο λαός στη Σκωτία ψήφισε αποφασιστικά να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε προσδιορίσει ως ψηφοφορία που γίνεται «μια φορά σε μία γενιά»», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως η πλειονότητα των ανθρώπων στη Σκωτία δεν θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Άλλο ένα δημοψήφισμα θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα τη χειρότερη δυνατή στιγμή», είπε.

Κατά ενός δεύτερου δημοψηφίσματος τάχθηκε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι «είναι αποδεκτό» ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της BMG για την Herald, η πλειοψηφία των Σκωτσέζων τάσσεται κατά ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 4 στους 10 Σκωτσέζους υποστηρίζουν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ποσοστό 52%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024