Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Λουκέτο εκεί που θα μιλούσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, αλλά αυτός επιμένει

Γερμανία: Λουκέτο εκεί που θα μιλούσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, αλλά αυτός επιμένει

Αφού γερμανικές δημοτικές Αρχές είχαν απαγορεύσει τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών σε γερμανικές πόλεις, τώρα ένα νέο «έμμεσο» μπλόκο έρχεται να προστεθεί στη διαμάχη: Το Αμβούργο έβαλε λουκέτο σε αίθουσα όπου θα μιλούσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλούμενο προβλήματα πυρασφάλειας. «Εγώ θα έρθω, δεν μπορεί να με εμποδίσει κανείς» λέει ο Τσαβούσογλου, ενώ τα προηγούμενα περιστατικά είχαν φέρει βέλη μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές».

Αφού γερμανικές δημοτικές Αρχές είχαν απαγορεύσει τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών σε γερμανικές πόλεις, τώρα ένα νέο «έμμεσο» μπλόκο έρχεται να προστεθεί στη διαμάχη: Το Αμβούργο έβαλε λουκέτο σε αίθουσα όπου θα μιλούσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλούμενο προβλήματα πυρασφάλειας.

«Εγώ θα έρθω, δεν μπορεί να με εμποδίσει κανείς» λέει ο Τσαβούσογλου, ενώ τα προηγούμενα περιστατικά είχαν φέρει βέλη μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές».

Ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για συνταγματικές αλλαγές που θα ενισχύουν τον προεδρικό θώκο, το κυβερνών ΑΚΡ έχει προσπαθήσει να συνεχίσει την «άτυπη παράδοση» των τελευταίων χρόνων για συγκεντρώσεις και στη Γερμανία, με ακροατήριο την εκεί τουρκική κοινότητα.

Ωστόσο, με φόντο το άσχημο κλίμα στις διμερείς σχέσεις, οι γερμανικές Αρχές έχουν μπλοκάρει τέτοιες ομιλίες υπουργών προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας -και αφού είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου η παρομοίωση από πλευράς του Ερντογάν των γερμανικών αρχών με «ναζί»- οι δημοτικές υπηρεσίες του Αμβούργου έκλεισαν αίθουσα στην πόλη όπου θα μιλούσε ο Τσαβούσογλου, επικαλούμενες σοβαρές ελλείψεις πυρασφάλειας.

Καθώς η ομιλία θα γινόταν σε κλειστό χώρο και δεν ήταν συγκέντρωση, δεν χρειαζόταν κατ’ αρχήν άδεια (οπότε στις γερμανικές Αρχές δεν ήταν διαθέσιμη αυτή η οδός για μπλόκο στην συγκέντρωση). Ανάλογο «παραθυράκι» είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου χρησιμοποιήσει άλλος τούρκος υπουργός, o Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί (Οικονομίας), ο οποίος μίλησε σε ξενοδοχείο.

«Εγώ θα πάω, κανείς δεν με εμποδίζει»

Η ομιλία του τούρκου ΥΠΕΞ θα γινόταν το απόγευμα της Τρίτης και για αρκετές ώρες επικρατούσε σύγχυση για το εάν τελικά ο Τσαβούσογλου όντως θα πήγαινε στο Αμβούργο: Ορισμένες αναφορές τον ήθελαν να έχει κλείσει άλλη αίθουσα, άλλες τον ήθελαν να ακυρώσει εντελώς το ταξίδι.

Τελικά, ο ίδιος ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε στην Hurriyet το μεσημέρι της Τρίτης: «Θα πάω, δεν μπορεί να με εμποδίσει κανείς».

«Προσπαθούν να ακυρώσουν όλες μας τις εκδηλώσεις ασκώντας πίεση που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία» συνέχισε ο Τσαβούσογλου. «Πιέζουν ιδιωτικούς χώρους και χώρους για δεξιώσεις γάμων να ακυρώσουν τα συμβόλαιά μας» υποστήριξε.

Η κυβέρνηση της πόλης-κρατιδίου του Αμβούργου δεν έχει κρύψει πώς βλέπει την υπόθεση των τουρκικών ομιλιών εν όψει του δημοψηφίσματος: «Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αυταρχικό κράτος και η συνταγματική μεταρρύθμιση θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία» είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024