Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολάντ για Ελλάδα: Ας πούμε, ότι κάναμε τον κ. Σόιμπλε να καταλάβει μόνος του...

Ολάντ για Ελλάδα: Ας πούμε, ότι κάναμε τον κ. Σόιμπλε να καταλάβει μόνος του…

Κάνοντας έναν ανεπίσημο απολογισμό της θητείας του και της συνεργασίας με τη Γερμανία, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται και στις σκληρότερες χρονικές στιγμές της κρίσης γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνοντας να εννοηθεί πως το Παρίσι συνέβαλε καθοριστικά για «άμβλυνση» της γερμανικής θέσης. «Θα μπορούσαμε να είχαμε φωνάξει "κικιρούκου", αλλά δεν ήταν ενδεδειγμένο» είπε, λέγοντας πως στο τέλος «ο κύριος Σόιμπλε κατάλαβε από μόνος του».

Κάνοντας έναν ανεπίσημο απολογισμό της θητείας του και της συνεργασίας με τη Γερμανία, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται και στις σκληρότερες χρονικές στιγμές της κρίσης γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνοντας να εννοηθεί πως το Παρίσι συνέβαλε καθοριστικά για «άμβλυνση» της γερμανικής θέσης.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε φωνάξει «κικιρούκου», αλλά δεν ήταν ενδεδειγμένο» είπε, λέγοντας πως στο τέλος «ο κύριος Σόιμπλε κατάλαβε από μόνος του».

Σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων (τη γερμανική Sueddeutsche, τη γαλλική Monde, τον βρετανικό Guardian, την καταλανική Vanguardia, την ιταλική Stampa και την πολωνική Wyborcza) που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ο Ολάντ επισήμανε τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή ενότητα και αναφέρθηκε επίσης στον κινητήριο ρόλο που έχει το ζευγάρι Γαλλίας και Γερμανίας.

Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε στην στάση του Παρισιού απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Το ζεύγος Γαλλίας και Γερμανίας «είναι απαραίτητο, εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και ενότητα στα σημαντικά ζητήματα, δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτό όμως δεν αρκεί».

Όταν ο δημοσιογράφος του αντιτείνει πως στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες τού επιρρίπτουν πως είναι «πολύ υποχωρητικός» απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο, ο Ολάντ χρησιμοποιεί ειδικά το παράδειγμα της Ελλάδας.

«Η Γαλλία έκανε τη Γερμανία να προχωρήσει περισσότερο από όσο ήθελε», απαντά. «Όπως στην τραπεζική ένωση, αλλά και άλλο ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα» συνέχισε.

«Η Γαλλία τόνιζε πόσο θα κόστιζε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Και η Γερμανία φρόντισε στη συζήτηση να καθοριστούν οι όροι και οι δεσμεύσεις, τις οποίες επιπλέον τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας» είπε.

Όταν τον ρωτά ο δημοσιογράφος εάν «σταμάτησε τον Σόιμπλε», ο Ολάντ απαντά: «Ας πούμε, ότι το κατάλαβε από μόνος του».

«Θα μπορούσα να είχα φωνάξει «κικιρίκου», αλλά αυτή δεν θα ήταν σωστή μέθοδος. Αν παίζουμε με όρους όπως «η Γαλλία κέρδισε τη Γερμανία» ή «η Γερμανία πίεσε τη Γαλλία να υποταχθεί», τότε βγαίνουμε όλοι χαμένοι» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024