Bενιζέλος: Συμφώνησαν 4ο μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει το τρίτο
Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνδέεται και με τέταρτο δάνειο, σημειώνει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στα Νέα συμπληρώνει: «Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι έχει συμφωνηθεί 4ο μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου».
Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνδέεται και με τέταρτο δάνειο, σημειώνει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μιλώντας στα Νέα συμπληρώνει: «Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι έχει συμφωνηθεί 4ο μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου».
«Προφανώς όχι. Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει ούτως ή άλλως εξαντληθεί. Δεν νομιμοποιούνται όμως ούτε αυτοί που λένε ότι όλες οι εξελίξεις ήταν και είναι μοιραίες και αναγκαστικές, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση.
» Αν συνεχιζόταν το 2015-2017 η πολιτική της περιόδου 2011-2015, η θέση της χώρας θα ήταν σήμερα τελείως διαφορετική. Η βλάβη της περιόδου 2015-2017 λειτουργεί γεωμετρικά. Επηρέασε ήδη δυσμενώς τη δυναμική του χρέους και άρα τη βιωσιμότητά του.»
«Στο μεταξύ, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, θα αυξηθούν οι πιέσεις να σταματήσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Μακάρι να προλάβουμε, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Το μεγάλο θέμα είναι οι τράπεζες. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ‘ξανακοκκίνισμα’ δανείων που αναδιαρθρώνονται και η νέα διαρροή καταθέσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα που έχω προτείνει εδώ και μήνες. Πρώτον, μια ειδική ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, παρότι δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων και δεν έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Δεύτερον, μια θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που σε συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αξιοποιήσει διαθέσιμους αλλά αδρανείς αναπτυξιακούς πόρους (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικές όψεις της ΚΑΠ).»
«Δυστυχώς φοβούμαι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως διευκόλυνση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης. Ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει. Συμφωνούνται δημοσιονομικά μέτρα που υπερβαίνουν εμφανώς τον στόχο και δημιουργούν υπερβάλλον πλεόνασμα συνολικά ή ανά μέτρο που στη συνέχεια αναδιανέμεται.
» Αν περικόψεις τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ για να ενισχύσεις με μια εφάπαξ παροχή όσους παίρνουν συντάξεις έως 800 ευρώ, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, τι κάνεις ακριβώς; Αν μειώσεις το αφορολόγητο και επιβαρύνεις όσους έχουν ετήσιο εισόδημα γύρω στα 8.000 με 9.000 ευρώ και το προϊόν το διαθέσεις για προνοιακή πολιτική, ποιο είναι το πρόσημο της πολιτικής αυτής;»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στις Αχαρνές – 14 συλλήψεις
- ΠΑΟΚ – Βέστερλο 4-0: Ξέσπασε στο δεύτερο ημίχρονο με «Ντέλια» και Καμαρά
- Χειροκίνητο ή αυτόματο; Τι αποκάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες για την επίδραση της οδήγησης στον εγκέφαλο
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)

















![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442