Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κατάσκοπος» της Γερμανίας κατά τον Ερντογάν ο ανταποκριτής της Welt

«Κατάσκοπος» της Γερμανίας κατά τον Ερντογάν ο ανταποκριτής της Welt

Σε διπλό μέτωπο μαίνεται η κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας. Μετά τα «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων υπέρ του στο γερμανικό έδαφος με φόντο το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται τώρα ότι εκτός από υποστηρικτής του PKK είναι και πράκτορας της Γερμανίας ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt που συνελήφθη και κρατείται στην Τουρκία. «Παράλογες» οι κατηγορίες απαντά το Βερολίνο.

Σε διπλό μέτωπο μαίνεται η κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας. Μετά τα «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων υπέρ του στο γερμανικό έδαφος με φόντο το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται τώρα ότι εκτός από υποστηρικτής του PKK είναι και πράκτορας της Γερμανίας ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt που συνελήφθη και κρατείται στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες» με φόντο την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος έχει διπλή, τουρκική και γερμανική, υπηκοότητα.

«Δεν συνελήφθη επειδή ήταν ανταποκριτής της Die Welt […] αλλά επειδή αυτό το άτομο κρυβόταν στην γερμανική πρεσβεία ως μέλος του PKK και ως Γερμανός πράκτορας επί ένα μήνα. Όταν τους ζητήσαμε να μας τον παραδώσουν για να τον δικάσουμε, αυτοί αρνήθηκαν» δήλωσε.

Οι γερμανικές αρχές πρέπει «να δικαστούν, καθώς βοηθούν και παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την ακύρωση στη Γερμανία των συγκεντρώσεων υπέρ του, όπου επρόκειτο να παραστούν Τούρκοι υπουργοί.

«Αυτό είναι παράλογο» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε βραδινή του ανακοίνωση σχετικά με τα περί κατασκοπείας.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε αποκρούσει νωρίτερα τις κατηγορίες της Άγκυρας περί κυβερνητικής ανάμειξης στην ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Ερντογάν στη Γερμανία, στις οποίες επρόκειτο να παραστούν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης, και αντιθέτως άσκησε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

«Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο» δήλωσε από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Είχαν προηγηθεί οι τουρκικές κατηγορίες κατά του Βερολίνου ότι εργάζεται με στόχο την ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Η Μέρκελ κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.

«Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι επίσης από την πλευρά μας ενδεδειγμένο να ασκούμε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, υπογράμμισε.

«Η ελευθεροτυπία στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ δεν διασφαλίστηκε με τον προσήκοντα τρόπο» σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024