Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν συνδυασμό φαρμάκων που βοηθά να αναγεννηθούν τα τριχοειδή κύτταρα του έσω ωτός, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μερική αποκατάσταση της απώλειας της ακοής.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν συνδυασμό φαρμάκων που βοηθά να αναγεννηθούν τα τριχοειδή κύτταρα του έσω ωτός, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μερική αποκατάσταση της απώλειας της ακοής.

Στο έσω ους τα περίπου 15.000 τριχοειδή κύτταρα ανιχνεύουν συνεχώς τα ακουστικά κύματα και τα «μεταφράζουν» σε νευρικά σήματα που καταλήγουν στον εγκέφαλο και έτσι επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακούνε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports, ερευνητές του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς επίσης των Νοσοκομείων Brigham and Women’s και Massachusetts Eye and Ear, με επικεφαλής τον καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας Αλμπερτ Έντζ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι ο φαρμακευτικός συνδυασμός αναγεννά μέσα στο αυτί τα πρόδρομα υποστηρικτικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε τριχοειδή.

Η βλάβη των τριχοειδών κυττάρων του έσω ωτός γίνεται αιτία απώλειας ακοής περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκτός από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης που συνεπάγεται βλάβες στα συγκεκριμένα κύτταρα, η έκθεση σε δυνατό θόρυβο, η λοίμωξη από μικροοργανισμούς, καθώς επίσης οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, όπως των αντιβιοτικών και των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, συντείνουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η επιτυχημένη δοκιμή του φαρμακευτικού συνδυασμού σε ποντίκια, κάνει τους ερευνητές να αισιοδοξούν ότι θα είναι αποτελεσματική η θεραπεία και στους ανθρώπους. Όπως συμβαίνει με τη θεραπεία των κοινών λοιμώξεων του αυτιού, τα φάρμακα θα εισάγονται στο μέσο ους και μετά θα διαπερνούν την μεμβράνη και θα εισχωρούν πιο βαθιά.

Οι ερευνητές δημιούργησαν την εταιρεία Frequency Therapeutics και σχεδιάζουν τις πρώτες κλινικές δοκιμέρς σε ανθρώπους σε 18 μήνες. «Πλησιάζουμε στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούν να θεραπεύουν την απώλεια της ακοής στους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ Έντζ.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr