Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων στα ΑΕΙ

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων στα ΑΕΙ

Νέα ένταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να φέρει μέχρι τον Μάιο νομοσχέδιο που θα αλλάζει τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων στα ΑΕΙ, ώστε να εκλέγονται στο εξής και οι αντιπρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να μην μπορούν οι πρυτάνεις να διορίζουν «τους κηπουρούς τους».

Νέα ένταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να φέρει μέχρι τον Μάιο νομοσχέδιο που θα αλλάζει τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων στα ΑΕΙ, ώστε να εκλέγονται στο εξής και οι αντιπρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να μην μπορούν οι πρυτάνεις να διορίζουν «τους κηπουρούς τους».

Η φράση αυτή που διατύπωσε, μιλώντας σε συνέδριο πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής, προκάλεσε έντονη αρνητική εντύπωση στους πανεπιστημιακούς.

Ο ίδιος ο Γιάννης Παντής, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9Fm σημείωσε ότι η «πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θέλει αντιπρυτάνεις ‘διορισμένους από τον πρύτανη».

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση περί κηπουρών, είπε ότι η υπερβολή στο λόγο είχε σαν στόχο να δείξει το λάθος της διαδικασίας.

«Πρέπει, αυτός που διοικεί να λογοδοτεί στο Σώμα το οποίο διοικεί και αυτό γίνεται αν είναι ο ίδιος νομιμοποιημένος από αυτό το Σώμα» ανέφερε.

Πάνω απ’ όλα είναι η διαφάνεια, πάνω απ’ όλα είναι η λογοδοσία. Αν λοιπόν κάποιος δεν είναι εκλεγμένος, νομιμοποιημένος σε ποιον λογοδοτεί; Πρέπει αυτός που διοικεί να έχει βγει με διαφανείς διαδικασίες, συνέχισε.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από τα μέσα Ιανουαρίου εξέφρασε την πρόθεσή του να καταργήσει και τα τελευταία εναπομείναντα στοιχεία του νόμου Διαμαντοπούλου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Είχε τότε ενημερώσει τους πρυτάνεις ότι μια βασική αλλαγή θα αφορά την κατάργηση των – ήδη παροπλισμένων – Συμβουλίων των ιδρυμάτων και αντικατάστασή τους από Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ), ένα σε κάθε περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι τα Συμβούλια των ιδρυμάτων αποτελούνταν από διεθνώς αναγνωρισμένους πανεπιστημιακούς, εκ των οποίων ωστόσο πολλοί έχουν ήδη παραιτηθεί διαμαρτυρόμενοι για τον παραγκωνισμό τους.

Όμως, σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου, τα υπό κατάργηση Συμβούλια επέλεγαν έως τρεις υποψήφιους πρυτάνεις, οι οποίοι με τη σειρά τους επέλεγαν τους αντιπρυτάνεις τους. Τώρα λοιπόν που θα καταργηθούν, πρόθεση του υπουργείου είναι να εκλέγονται απευθείας από τους πανεπιστημιακούς και οι αντιπρυτάνεις, αλλά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και με μονοσταυρία.

Στόχος είναι να υποχρεωθούν σε συνεννόηση διά της συγκατοίκησης οι εκλεγμένες πρυτανικές Αρχές. Πώς θα καταφέρουν όμως να συνεννοούνται – και ιδίως να διοικούν – αν πρύτανης και αντιπρυτάνεις δεν προέρχονται από το ίδιο ψηφοδέλτιο;

Η Σύνοδος Πρυτάνεων σε πρόσφατη συνάντησή της εκτίμησε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν εξασφαλίζει τον απαιτούμενο συντονισμό στη λειτουργία της Πρυτανείας και θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της καθημερινής λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024