Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΕΔΑΔ το φιλοκουρδικό HDP για τη φυλάκιση της ηγεσίας του

Στο ΕΔΑΔ το φιλοκουρδικό HDP για τη φυλάκιση της ηγεσίας του

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενάντια στις παράνομες, όπως καταγγέλλει, προφυλακίσεις των συμπροέδρων του με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Η σύλληψη των Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή για τη μαζική καταστολή από το καθεστώς Ερντογάν. Το HPD καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για την εδραίωση των εξουσιών Ερντογάν.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενάντια στις παράνομες, όπως καταγγέλλει, προφυλακίσεις των συμπροέδρων για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Η σύλληψη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ τον περασμένο Νοέμβριο προκάλεσε την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για την ευρείας κλίμακας καταστολή ενάντια σε αντιπολιτευόμενες φωνές που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν.

Οι συλλήψεις έχουν αφήσει το δεύτερο τη τάξει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, που εκφράζει την κουρδική μειονότητα της χώρας, χωρίς την εκλεγμένη ηγεσία της, ενώ έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την επικύρωση του νέου Συντάγματος, βάσει του οποίου ενισχύονται οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το HDP, που καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «όχι» στην αναθεώρηση, τονίζει ότι περίπου 5.000 μέλη του κόμματος του τελούν υπό κράτηση.

«Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση των συμπροέδρων του HDP […] συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές» υπογράμμισε το φιλοκουρδικό κόμμα με ανακοίνωση του.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η Τουρκία οδεύει προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» προσέθεσε.

Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν ποινές κάθειρξης έως 142 ετών σε βάρος του Ντεμιρτάς και έως και 83 ετών για την συμπρόεδρο του κόμματος Φιγκέν Γιουκσέκνταγ.

Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση βίας και τρομοκρατική προπαγάνδα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν τα στελέχη του HDP ότι ανήκουν ή στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το κόμμα αρνείται ότι είναι η πολιτική βιτρίνα της οργάνωσης η οποία που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία αποτελεί ένα από τα 47 κράτη–μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ).

Μόλις πριν έναν χρόνο το ΕΔΑΔ απέρριψε αίτημα που καλούσε για τερματισμό της επιβολής 24ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, παρόλο που τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να εγγυηθεί την πρόσβαση για την παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024