Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η βιταμίνη D όντως προστατεύει από κρυολόγημα, γρίπη και πνευμονία

Η βιταμίνη D όντως προστατεύει από κρυολόγημα, γρίπη και πνευμονία

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από την πνευμονία, τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, επιβεβαιώνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από την πνευμονία, τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, επιβεβαιώνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριάν Μαρτινό, μελέτησαν στοιχεία από 25 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, που αφορούσαν συνολικά περίπου 11.000 ανθρώπους σε 14 χώρες. Η μελέτη εστιάσθηκε στη σχέση της βιταμίνης D με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από την πιο ήπια έως την πιο σοβαρή.

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι η συχνότερη αιτία επισκέψεων σε γιατρούς, ενώ οι λιγότερο συχνές αλλά πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εκτιμάται ότι ευθύνονται για σχεδόν 2,7 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο διεθνώς.

Από την ανασκόπηση των στοιχείων προέκυψε ότι, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προστάτευε από τέτοιες λοιμώξεις έναν άνθρωπο στους 33 (δηλαδή περίπου τρεις στους 100). Η αναλογία αυτή είναι καλύτερη και από τα εμβόλια γρίπης, τα οποία εμποδίζουν κατά μέσο όρο μία λοίμωξη για κάθε 40 άτομα που έχουν εμβολιασθεί.

Μεγαλύτερο όφελος είχαν όσοι έπαιρναν δισκία βιταμίνης D κάθε μέρα ή έστω κάθε εβδομάδα, σε σχέση με όσους έπαιρναν πολύ υψηλές δόσεις μία μόνο φορά το μήνα. Επίσης, μεγαλύτερο ήταν το όφελος για όσους είχαν έλλειψη της βιταμίνης.

Ο κίνδυνος οξείας αναπνευστικής λοίμωξης μειωνόταν στο μισό σε όσους είχαν την μεγαλύτερη έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 25 nanomoles ανά λίτρο στο αίμα τους) και έπαιρναν τακτικά σχετικά συμπληρώματα.

Η προστατευτική δράση της D αποδίδεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, φυσικών ουσιών που δρουν όπως τα αντιβιοτικά στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης. Αυτό πιθανώς εξηγεί επίσης γιατί η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πρόκειται για την πιο εμπεριστατωμένη μελέτη μέχρι σήμερα που δείχνει ότι η βιταμίνη D, πέρα από το να είναι ζωτική για την υγεία των οστών και των μυών, ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, γι’ αυτό τα επίπεδά της μειώνονται τον χειμώνα που υπάρχει χαμηλή ηλιοφάνεια.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί θεωρώντας μη επαρκή τα στοιχεία, ώστε να δικαιολογούν συστάσεις για προληπτική λήψη επιπλέον βιταμίνης D.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024