Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την CETA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την CETA

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να κυρώσουν ή να απορρίψουν την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, κάτι που αν γίνει θα σηματοδοτήσει την τμηματική εφαρμογή της ξεκινώντας από τον Απρίλιο - η πλήρης εφαρμογή της αναμένεται να τραβήξει για χρόνια. Η CETA παραμένει αμφιλεγόμενη, με διαδηλωτές να δίνουν για άλλη μία φορά το «παρών» έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ζητώντας απόρριψη της συμφωνίας.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να κυρώσουν ή να απορρίψουν την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, κάτι που αν γίνει θα σηματοδοτήσει την τμηματική εφαρμογή της ξεκινώντας από τον Απρίλιο – η πλήρης εφαρμογή της αναμένεται να τραβήξει για χρόνια. Η CETA παραμένει αμφιλεγόμενη, με διαδηλωτές να δίνουν για άλλη μία φορά το «παρών» έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ζητώντας απόρριψη της συμφωνίας.

Αν υιοθετηθεί, ένα μεγάλο μέρος της CETA θα τεθεί σε προσωρινή ισχύ από τον Απρίλιο, μέχρι να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια της ΕΕ, κάτι που θα πάρει χρόνια.

Μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές αντιτίθεμενοι στη CETAαναμένεται να συγκεντρωθούν πολλές εκατοντάδες αντίπαλοι της CETA, προερχόμενοι από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από κόμματα της αριστεράς.

«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του προς εμάς» είχε αναφέρει η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ στο τέλος Ιανουαρίου. «Δεν κάνουμε συμφωνία με τον διάβολο (…) Συνομιλούμε με τον Καναδά, μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου», είχε τονίσει απευθυνόμενη σε αντιτιθέμενους στη συμφωνία.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναμένεται να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία.

Βάσει της συμφωνίας θα καταργηθεί το 99% των δασμών, ενώ προάγεται επίσης η συνεργασία Καναδά- ΕΕ σε κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Τη CETA υποστηρίζει η πλειονότητα των ευρωβουλευτών, κυρίως αυτοί της δεξιάς, καθώς και οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές.

Η CETA «είναι η απάντηση της Ευρώπης και του Καναδά στην πολιτική του (Αμερικανού προέδρου) Ντόναλντ Τραμπ», «ένα μοντέλο για το μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία, τις κοινές αξίες και τα πρότυπα», δήλωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι Πράσινοι, η άκρα αριστερά, η άκρα δεξιά και κάποιοι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν διχαστεί αναφορικά με τη συμφωνία αυτή, με κάποιους ευρωβουλευτές τους να είναι αντίθετοι, αν και αποτελούν τη μειοψηφία. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, έχει περιοριστεί να δηλώσει πως τάσσεται υπέρ της CETA, όμως προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί «προσωπική άποψη».

Οι Οικολόγοι είναι πιο κατηγορηματικοί και τάσσονται κατά της συμφωνίας, με τον Γάλλο ευρωβουλευτή Γιανίκ Ζαντό να τονίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία και την υγεία των Ευρωπαίων. Ο Ζαντό επέκρινε επίσης τα ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόλις εγκριθεί οριστικά η CETA.

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαλονίας, της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα δικαστήρια αυτά στο τέλος Οκτωβρίου, προκαλώντας μια μίνι διπλωματική κρίση με τον Καναδά. Τελικά όμως η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε μόνο λίγες ημέρες.

Ακόμη κι αν η σημερινή ψηφοφορία είναι θετική για τη CETA, κάτι που αμφισβητεί ο Ζαντό, «οπωσδήποτε θα συνεχιστεί η μάχη».

Στην πραγματικότητα η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από όλες τις χώρες της ΕΕ αναμένεται να είναι μακρά και αβέβαιη. Και αυτό θα επηρεάσει και τις άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συζητούν οι Βρυξέλλες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024