Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκατρείς χιλιάδες ανθρώποι εκτελέστηκαν σε φυλακή-κολαστήριο της Συρίας

Δεκατρείς χιλιάδες ανθρώποι εκτελέστηκαν σε φυλακή-κολαστήριο της Συρίας

Πενήντα άνθρωποι στην αγχόνη κάθε εβδομάδα και συστηματικά βασανιστήρια για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Έως και 13.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, εκτελέστηκαν ομαδικά διά απαγχονισμού μεταξύ 2011 και 2015 από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη διαβόητη μυστική φυλακή Σεντνάγια, κοντά στη Δαμασκό, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Πενήντα άνθρωποι στην αγχόνη κάθε εβδομάδα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια… Έως και 13.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, εκτελέστηκαν ομαδικά διά απαγχονισμού μεταξύ 2011 και 2015 από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη διαβόητη μυστική φυλακή Σεντνάγια, κοντά στη Δαμασκό, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν άμεσα το θέμα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τον εμφύλιο, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, 20-50 άτομα κατά μέσο όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια όπου η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, αναφέρει η οργάνωση.

«Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση. Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί μετά από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική αποστέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης» καταγγέλλει η Αμνηστία.

Οι κρατούμενοι, που περιελάμβαναν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, σύμφωνα με την οργάνωση.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, προσέθεσε η οργάνωση.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πρώην φύλακες και αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

«Οι υποστηρικτές της Συρίας, ειδικά η Ρωσία, με τη μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας [του ΟΗΕ], και το Ιράν, θα πρέπει να καταδικάσουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις πολιτικές εξολόθρευσης που ασκεί το συριακό κράτος και να πράξουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να θέσουν τέλος σε αυτές» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024