Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ρουμάνοι ξανά στην πλατεία παρά την απόσυρση του διατάγματος

Οι Ρουμάνοι ξανά στην πλατεία παρά την απόσυρση του διατάγματος

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ, βγήκαν για άλλη μία νύχτους στους δρόμους της Ρουμανίας παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και την απόσυρση του διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, την έκτη ημέρα των πρωτοφανών σε εύρος κινητοποιήσεων στην χώρα. Η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα ενώ βλέπει στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις απόπειρα ανατροπής της.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ, βγήκαν για άλλη μία νύχτους στους δρόμους της Ρουμανίας παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και την απόσυρση του διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, την έκτη ημέρα των πρωτοφανών σε εύρος κινητοποιήσεων στην χώρα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες νέου νομοσχεδίου για τον ποινικό κώδικα -ενώ βλέπει στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις απόπειρα ανατροπής της.

Η απόσυρση του διατάγματος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο, το οποίο επέτρεπε σε πολιτικούς αξιωματούχους να αποφύγουν την άσκηση διώξεων για κατηγορίες διαφθοράς, δεν κατεύνασε την οργή των διαδηλωτών.

Στο Βουκουρέστι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι σε πόλεις σε ολόκληρη τη Ρουμανία.

Πολλοί ζητούν την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου. Άλλοι εκφράζουν την ανησυχία πως η απόσυρση του διατάγματος ήταν «τακτική υποχώρηση» της κυβέρνησης, με σκοπό να το επαναφέρει αργότερα μέσω της κοινοβουλευτικής οδού.

H νέα κυβέρνηση καταγγέλλει απόπειρα ανατροπής της: Ο αρχηγός του κυβερνώντος PSD, Λίβιου Ντράγκνεα, αντέδρασε οργισμένος στη νέα διαδήλωση το βράδυ της Κυριακής, υποστηρίζοντας πως «εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν και μετά την απόσυρση του διατάγματος, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για σχέδιο που καταρτίστηκε μετά τις εκλογές» του Δεκεμβρίου.

Ο Ντράγκνεα, σημειώνεται, είναι ένας από τους πολιτικούς που θα «επωφελούνταν» από το διάταγμα, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί δίκη που θα ξεκινούσε στις 31 Ιανουαρίου (ημερομηνία που υιοθετήθηκε το διάταγμα). Η υπόθεσή του ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν ανέλαβε εκείνος την πρωθυπουργία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024