Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Στο εδώλιο ο καταλανός πρώην πρόεδρος, στους δρόμους οι Καταλανοί

Ισπανία: Στο εδώλιο ο καταλανός πρώην πρόεδρος, στους δρόμους οι Καταλανοί

Σε μία πολύ κρίσιμη φάση, στην οποία θα κριθεί η τύχη του κινήματος ανεξαρτητοποίησης από τον ζυγό της Μαδρίτη, εισέρχεται η καταλανική εξέγερση. Ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας παρουσιάζεται ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της «πολιτικής ανυπακοής» λόγω της διοργάνωσης του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος». Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φθάσει ο Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να πνίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης;

Σε μία νέα, πολύ κρίσιμη φάση, κατά την οποία θα κριθεί η τύχη του κινήματος ανεξαρτητοποίησης από τον ζυγό της Μαδρίτη, εισέρχεται η καταλανική εξέγερση. Καθώς ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας παρουσιάζεται τη Δευτέρα ενώπιον της Δικαιοσύνης μαζί με δύο μέλη της κυβέρνησής του με την κατηγορία της «πολιτικής ανυπακοής» λόγω της διοργάνωσης στα τέλη του 2014 του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία, το βασικό ερώτημα που τίθεται αφορά τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι: Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φθάσει προκειμένου να πνίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης;

Εάν ο Μας και οι συγκατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή απαγόρευσης από δημόσια αξιώματα έως και 10 ετών. Πρόκειται για την πρώτη ποινική υπόθεση στην οποία εμπλέκονται αρκετοί αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας και η οποία είναι βέβαιο ότι θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Βαρκελώνης – Μαδρίτης, όσο η καταλανική κυβέρνηση επιμένει μέχρι κεραίας στη δέσμευσή της να προχωρήσει σε δημοψήφισμα τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι ωστόσο μόνο η τύχη του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που κρίνεται από αυτή τη δικαστική διαμάχη. Τέσσερις οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Κρινόμαστε όλοι». Η συμμετοχή, σύμφωνα με το Politico, αναμένεται αθρόα, γεγονός το οποίο θα εκμεταλλευτούν αυτονομιστές αξιωματούχοι, προκειμένου να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα και να ενισχύσουν το κίνημα αυτοδιάθεσης της Βορειοανατολική Ισπανίας.

Με καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση, ο Ραχόι βρίσκεται ενώπιον ενός πολύ σοβαρού κινδύνου: να μετατρέψει στα μάτια του κόσμου τους καταλανούς ηγέτες σε «μάρτυρες» και η υπόθεση να στραφεί μπούμερανγκ εις βάρος του. Για τους υποστηρικτές του κινήματος της ανεξαρτησίας η δικαστική διαμάχη είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο Ραχόι είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης και πως το ισπανικό σύστημα – κυρίως τα ισπανικά δικαστήρια – μάχεται κατά της θέλησης του καταλανικού λαού.

Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας τάσσεται σθεναρά κατά τη διεξαγωγή οποιουδήποτε δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ ο Ραχόι έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι είναι παράνομο, καθώς δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα σε μια περιοχή για ένα ζήτημα που αφορά συνολικά την Ισπανία.

Η Μαδρίτη είναι διατεθειμένη να ασκήσει κάθε νομικό μέσο προκειμένου να κρατήσει τους Καταλανούς μακριά από τις κάλπες. Αυτό μπορεί να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές – από τα ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να αποθαρρυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να οργανώσουν δημοψήφισμα έως το να αφαιρεθούν αρμοδιότητες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της καταλανικής κυβέρνησης. Σε ένα πιο ακραίο σενάριο, θα μπορούσε να ακολουθήσει και ένα νέο κύμα ποινικών διώξεων κατά δημοσίων λειτουργών.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024