Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται οι «φωνές» στη δεξιά που ζητούν να αποσυρθεί ο Φιγιόν

Αυξάνονται οι «φωνές» στη δεξιά που ζητούν να αποσυρθεί ο Φιγιόν

Με τις «φωνές» που ζητούν από τον Φρανσουά Φιγιόν να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας να αυξάνονται, ο υποψήφιος της δεξιάς είναι ευάλωτος εξαιτίας του σκανδάλου για ενδεχόμενη πλασματική απασχόληση της συζύγου του.

Με τις «φωνές» που ζητούν από τον Φρανσουά Φιγιόν να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας να αυξάνονται, ο υποψήφιος της δεξιάς είναι ευάλωτος εξαιτίας του σκανδάλου για ενδεχόμενη πλασματική απασχόληση της συζύγου του.

«Δεν ήμουν ποτέ στην πραγματικότητά βοηθός του ή κάτι τέτοιο.» Η φράση αυτή, που είπε η Πενελόπ Φιγιόν σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2007 σε μια βρετανική εφημερίδα και προβλήθηκε χθες βράδυ από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση για τη φύση της εργασίας που προσέφερε η σύζυγος του συντηρητικού υποψηφίου.

Η εκπομπή, την οποία παρακολούθησαν περίπου 5,4 εκατομμύρια τηλεθεατές, αναμόχλευσε τις ανησυχίες στη δεξιά για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τον Φιγιόν, ο οποίος έχασε τη θέση του φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές μετά το «Πενέλοπιγκεϊτ».

Ο Φρανσουά Φιγιόν «καταχράστηκε το σύστημα και από ηθική άποψη οι Γάλλοι δεν μπορούν να τον δεχθούν. Έχασε την αξιοπιστία του» δήλωσε την Παρασκευή ο ευρωβουλευτής Ρενό Μουζελιέ.

«Έχουμε μολυνθεί από αυτή την υπόθεση που ανέκοψε την ορμή αυτής της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε επίσης η Ρασίντα Ντατί, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Ο βουλευτής της δεξιάς Ζορζ Φενέκ εκτίμησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών που ανέδειξαν νικητή τον Φρασνουά Φιγιόν είναι πλέον «ξεπερασμένα».

Ορισμένοι αναφέρονται ήδη στο «plan Β» για την αντικατάστασή του. Μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν είναι εκείνο του αντιπάλου του Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών της δεξιάς, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ή ακόμη του Φρανσουά Μπαρουάν, πρώην υπουργού, προέδρου της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας.

Λεπέν και Μακρόν

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο, η υποψήφια του οποίου Μαρίν Λεπέν προηγείται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου, ενέτεινε επίσης την πίεση στον υποψήφιο της δεξιάς.

«Εύχομαι ο Φρανσουά Φιγιόν να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποσυρθεί από την προεδρική εκλογή» δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Φλοριάν Φιλιπό.

Η Μαρίν Λεπέν, που κατηγορείται και η ίδια για πλασματική απασχόληση μιας βοηθού της που είχε πληρωθεί με χρήματα της ΕΕ για άλλα καθήκοντα, θα ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική εκστρατεία της αυτό το Σαββατοκύριακο από τη Λιόν, στην ανατολική Γαλλία.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν προκρίνεται για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 23% των ψήφων πίσω από την Μαρίν Λεπέν (27%) σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Απέναντι στον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων, ο Φρανσουά Φιγιόν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να παροπλιστεί και δηλώνει «μάχιμος».

«Δεν ζητούν δικαιοσύνη, αυτό που επιδιώκουν είναι να με ακυρώσουν. Και πέρα από εμένα, να ακυρώσουν τη δεξιά, να της κλέψουν την ψήφο», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ενώπιον χιλίων υποστηρικτών του στη βορειοανατολική Γαλλία.

Μετά τις αποκαλύψεις του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Le Canard enchaîné, η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τις φερόμενες ως πλασματικές θέσεις απασχόλησης της Φιγιόν ως κοινοβουλευτικής βοηθού του συζύγου της, και στη συνέχεια του αντικαταστάτη της, που της απέφεραν συνολικά περισσότερα από 800.000 ευρώ. Δύο παιδιά του ζεύγους είχαν εισπράξει επίσης 84.000 ευρώ, επίσης ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Η έρευνα συνεχίζεται σήμερα. Η Γερουσία ανέφερε ότι θα διαβιβάσει στη δικαιοσύνη τα έγγραφα που αφορούν τις θέσεις που είχαν καταλάβει τα παιδιά του Φρανσουά Φιγιόν, η Μαρί και ο Σαρλ, όταν ήταν συνεργάτες του στη Γερουσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024