
H καγκελάριος στον σουλτάνο για μία συνάντηση γεμάτη αγκάθια
Το αίτημα 40 τούρκων αξιωματικών για άσυλο στη Γερμανία είναι το πιο πρόσφατο στη σειρά προβλημάτων ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Στην ατζέντα βρίσκεται το προσφυγικό, η τουρκική ενόχληση για «γερμανική ανοχή» σε Κούρδους ενώ αρκετοί στη Γερμανία ζητούν η Μέρκελ να θέσει το θέμα των πολιτικών ελευθεριών αλλά και να εκφραστεί επί του τουρκικού δημοψηφίσματος.
Το αίτημα 40 τούρκων αξιωματικών για άσυλο στη Γερμανία είναι το πιο πρόσφατο στη σειρά προβλημάτων ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Στην ατζέντα βρίσκεται το προσφυγικό, η τουρκική ενόχληση για «γερμανική ανοχή» σε Κούρδους ενώ αρκετοί στη Γερμανία ζητούν η Μέρκελ να θέσει το θέμα των πολιτικών ελευθεριών αλλά και να εκφραστεί επί του τουρκικού δημοψηφίσματος.
Εκτός από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, η Μέρκελ πρόκειται την Πέμπτη να συναντηθεί και με στελέχη κομμάτων της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP και του φιλοκουρδικού HDP.
Κυριότερο θέμα είναι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, με αποχώρηση από την οποία έχει πολλάκις απειλήσει η Άγκυρα.
Η τουρκική δυσφορία απέναντι στο Βερολίνο επεκτείνεται ωστόσο και σε άλλα ζητήματα: Πέραν της σχεδόν πάγιας διαμαρτυρίας για την υποτιθέμενη «ανοχή» που δείχνει η Γερμανία σε Κούρδους που διαμένουν στη Γερμανία και θεωρείται ότι έχουν διασυνδέσεις με το PKK.
Στο ζήτημα έχει προστεθεί και η άρνηση της Γερμανίας να δώσει στην Τουρκία πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγουν γερμανικά μαχητικά που σταθμεύουν στη βάση του Ιντζιρλίκ -το Βερολίνο ανησυχεί πως αν δεν φιλτράρει τα στοιχεία που δίνει στην Άγκυρα, θα δώσει υψηλής ευκρίνειας εικόνες από κουρδικές περιοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Πάμε μια βόλτα» στο MEGA: Καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη ο Σωτήρης Τσαφούλιας
- Λειψυδρία: Γιατί οι βροχές δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί – Απώλειες έως 70% στα δίκτυα
- Τσουκαλάς για Δημητριάδη: Ο «επιτελικός ωτακουστής» δίνει συνέντευξη επιδιώκοντας την πολιτική του νεκρανάσταση
- Πυρά ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση – Ένας πρωθυπουργός που εκβιάζεται από τον έμπορο του Predator και μια χώρα ξέφραγο αμπέλι
- Οι Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ στο πρώτο τους ντουέτο θύμισαν εποχές Beatles
- Το ιδιαίτερο βίντεο της ΕΛ.ΑΣ για τη Γιορτή της Μητέρας

