Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε νέος βιολογικός μηχανισμός προστασίας από τη νόσο Πάρκινσον

Ανακαλύφθηκε νέος βιολογικός μηχανισμός προστασίας από τη νόσο Πάρκινσον

Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό που φυσιολογικά διατηρεί και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες της γήρανσης ανακάλυψαν νορβηγοί ερευνητές. Πιστεύουν ότι το νέο αυτό εύρημα θα συμβάλλει μελλοντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον.

Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό που φυσιολογικά διατηρεί και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες της γήρανσης ανακάλυψαν νορβηγοί ερευνητές. Πιστεύουν ότι το νέο αυτό εύρημα θα συμβάλλει μελλοντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χάουκελαντ, με επικεφαλής τον Δρ Χαράλαμπο Τζούλη, υποστηρίζουν ότι το μυστικό για τη νόσο βρίσκεται στα μιτοχόνδρια, στα «ενεργειακά εργοστάσια» των κυττάρων εκείνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον καταστρέφονται σταδιακά οι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια να μην μπορεί πλέον ο εγκέφαλος να ελέγξει και να συντονίσει σωστά τις κινήσεις του σώματος.

Οι ερευνητές, που συνέκριναν εγκεφαλικά κύτταρα ασθενών και υγιών ατόμων, ανακάλυψαν ότι στους υγιείς ανθρώπους καθώς γερνάνε, τα εγκεφαλικά κύτταρά τους είναι σε θέση να αναπληρώσουν τις ζημιές τους λόγω της γήρανσης, παράγοντας περισσότερο DNA μέσα στα μιτοχόνδρια (τα μιτοχόνδρια περιέχουν το δικό τους DNA, πέρα από αυτό του πυρήνα του κυττάρου). Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, στους οποίους τα μιτοχόνδρια των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, αδυνατούν να παράγουν πρόσθετο υγιές DNA, με συνέπεια σταδιακά η ντοπαμίνη να μειώνεται.

«Πιστεύω ότι ανακαλύψαμε ένα σημαντικό βιολογικό μηχανισμό, που φυσιολογικά διατηρεί και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες της γήρανσης. Αυτός όμως ο μηχανισμός φαίνεται να καταρρέει στους ανθρώπους με νόσο Πάρκινσον, καθιστώντας έτσι τον εγκέφαλό τους πιο ευάλωτο στις επιπτώσεις της γήρανσης», εξηγεί ο Δρ Τζούλης.

Ο ίδιος ελπίζει ότι «τα ευρήματά μας μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για μια μελλοντική θεραπεία. Γενικά υπάρχουν πολύ λίγες γνώσεις για τους μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο Πάρκινσον. Τώρα όμως, κάναμε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση αυτών των μηχανισμών και έτσι μπορεί να έχουμε πλέον βρει ένα νέο στόχο για θεραπεία».

Να σημειωθεί ότι, οι πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον υπολογίζονται σε άνω των 10 εκατομμύυρίων, παγκοσμίως. Η νόσο, που συνήθως διαγιγνώσκεται μετά την ηλικία των 55 ετών. Εμφανίζεται περίπου στο 1% έως 2% του πληθυσμού (στο 2% έως 4% των ατόμων άνω των 60 ετών), με συμπτώματα όπως βραδυκινησία, μυική ακαμψία, τρόμο άκρων και προσώπου, αστάθεια βαδίσματος κ.α. Η αιτία που πυροδοτει την πάθηση, παραμένει άγνωστη (πιθανολογείται ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων), ενώ καμία θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024