Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέι σε Τραμπ: Δεν γυρίζουμε στις παλιές αποτυχημένες πολιτικές

Μέι σε Τραμπ: Δεν γυρίζουμε στις παλιές αποτυχημένες πολιτικές

Μηνύματα στη νέα αμερικανική ηγεσία έστειλε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, λίγο προτού συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων, η Μέι τόνισε ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να γυρίσουν στις εποχές των «αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων», για να φτιάξουν έναν κόσμο, όπως θέλουν να τον βλέπουν.

Μηνύματα στη νέα αμερικανική ηγεσία έστειλε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, λίγο προτού συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων, η Μέι τόνισε ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να γυρίσουν στις εποχές των «αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων», για να φτιάξουν έναν κόσμο, όπως θέλουν να τον βλέπουν.

Σαφέστατη αναφορά, όπως φάνηκε, σε πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους οποίους υπήρξε σύμπτωση πολιτικών Λονδίνου-Ουάσινγκτον.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν με απάθεια κινδύνους, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, είτε για τις χώρες της Βαλτικής, σαφέστατη αναφορά στη Ρωσία του Πούτιν.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής του BBC, θυμίζει μια αντίστοιχη ομιλία του προκατόχου της Τόνι Μπλερ στο Σικάγο το 1999. Ο τότε Εργατικός πρωθυπουργός είχε πει τα αντίθετα: είχε υπογραμμίσει στο ακροατήριό του την ανάγκη στρατιωτικών επεμβάσεων κατά δικτατόρων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπερασπίστηκε το ΝΑΤΟ -πρόσφατα ο Τραμπ το χαρακτήρισε σχεδόν ξεπερασμένο- ενώ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε την τακτική που εφάρμοζε ο Ρόναλντ Ρίγκαν (πρόεδρος των ΗΠΑ μεταξύ 1981-1989) «engage but beware» (λάβε μέρος με σύνεση στις επαφές).

Η ίδια υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διαχωρισμού του ισλαμικού εξτρεμισμού από τη θρησκεία, ενώ πίσω στο Λονδίνο τής ζητήθηκε να μην δείξει καμία απολύτως κατανόηση στα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ να επαναφέρει τους εικονικούς πνιγμούς, επειδή όπως ισχυρίστηκε, φέρνουν αποτέλεσμα.

Εν πτήσει για τις ΗΠΑ η πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη σχέση που ευελπιστεί να χτίσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «τα αντίθετα έλκονται».

Και επειδή οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο, η Μέι θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου με δώρα. Η μητέρα του Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε στις Εβρίδες (νησιωτικό σύμπλεγμα βόρεια της Σκωτίας), έτσι η πρωθυπουργός πήρε μαζί της ένα ιδιαίτερο κύπελλο που χρησιμοποιείτο στη Σκωτία μετά τον 17ο αιώνα για την κατανάλωση κρασιού. Το κύπελλο συμβολίζει τη φιλία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024