Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις ΗΠΑ η Μέι, με στόχο να ξαναχτίσει σχέσεις με «παλιούς φίλους»

Στις ΗΠΑ η Μέι, με στόχο να ξαναχτίσει σχέσεις με «παλιούς φίλους»

Με τη δέσμευση στις αποσκευές της ότι θα δώσει νέα πνοή στις «ιστορικές» σχέσεις Βρετανίας - Ηνωμένων Πολιτειών μεταβαίνει την Πέμπτη η βρετανίδα πρωθυπουργός για τη Φιλαδέλφεια. Τερίσα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ, που συναντώνται την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να κάνουν ένα συμβολικό βήμα εμπρός προς την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών – και ένα βήμα πίσω όσον αφορά τη σχέση τους με την Ευρώπη.

Με τη δέσμευση στις αποσκευές της ότι θα δώσει νέα πνοή στις «ιστορικές» σχέσεις Βρετανίας – Ηνωμένων Πολιτειών μεταβαίνει την Πέμπτη η βρετανίδα πρωθυπουργός για τη Φιλαδέλφεια. Τερίσα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ, που συναντώνται την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να κάνουν ένα συμβολικό βήμα εμπρός προς την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών – και ένα βήμα πίσω όσον αφορά τη σχέση τους με την Ευρώπη.

Πριν από την Ουάσινγκτον, η Μέι θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του ρεπουμπλικανικού κόμματος, στην οποία θα βρίσκεται και ο νέος πρόεδρος, όπου θα μιλήσει για τη «νέα εποχή» και την πρόθεση της «ισχυρής, παγκόσμιας», μετά Brexit Βρετανίας να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τους «παλιούς φίλους».

Στόχος της βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία είναι η πρώτη ηγέτιδα που συναντά τον Τραμπ, είναι οι διμερείς εμπορικές συνομιλίες Βρετανίας – ΗΠΑ να λειτουργήσουν σαν μοχλός πίεσης προς την ΕΕ και να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για ένα βελούδινο Brexit.

Οι ελπίδες της Μέι στηρίζονται ασφαλώς στη νέα αμερικανική ηγεσία, η οποία κάνει στροφή 180 μοιρών από την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και αντί να στέλνει τη Βρετανία στο τέλος της ουράς για μία εμπορική συμφωνία – όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – τοποθετεί στο τέλος την ΕΕ.

Τυπικά, η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες έως ότου κλείσει οριστικά πίσω της την πόρτα της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει μία «γρήγορη συμφωνία» μετά το Brexit. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο BBC ο Τεντ Μάλοκ, νούμερο 1 αυτή τη στιγμή για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, το περίγραμμα μία εμπορίας συμφωνίας μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή», δήλωσε ο Μάλοκ στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, και έχουν το δικαίωμα να κάνουν τέτοιου είδους συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών».

Εκτός από τις εμπορικές συνομιλίες, Μέι και Τραμπ εκτιμάται ότι θα θέσουν επίσης επί τάπητος ζητήματα ασφάλειας, συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και το μέλλον του NATO.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024