Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος ακόμη και με πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια

Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί η πρόταση Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για περίοδο 10 ετών, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες. Εάν η θέση αυτή υιοθετηθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές Φεβρουαρίου, αποκλείεται η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση και φέρνοντας σε δύσκολη θέση όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία.

Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Β.Σόιμπλε, δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Εάν η θέση αυτή υιοθετηθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές Φεβρουαρίου, αποκλείεται η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση και φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, με την πολιτική διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας να παραμένει.

Ωστόσο, βάσει των παραπάνω πληροφοριών και δεδομένης της εν λόγω θέσης των συντακτών της έκθεσης, το Ταμείο φαίνεται να προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του Ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η επιμονή του Ταμείου σε αυτή την τοποθέτηση, και η επιμονή της πλευράς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στη δική της θέση, συντηρούν τον πυρήνα της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την περίοδο μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Πρόκειται για παράμετρο που έχει επισημάνει επανειλημμένα η ελληνική κυβέρνηση, αποκρούοντας αιτιάσεις περί δικών της «ευθυνών» για κωλυσιεργίες στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024