
Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ο ύπνος σας για να είναι ποιοτικός;
Πολλά γράφονται και λέγονται τα τελευταία χρόνια για τη σημασία του ποιοτικού ύπνου στην υγείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι αγνοούμε τι σημαίνει καλή ποιότητα στον ύπνο μας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ αποφάσισε λοιπόν να δώσει έναν σαφή ορισμό με στόχο να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλά.
Πολλά γράφονται και λέγονται τα τελευταία χρόνια για τη σημασία του ποιοτικού ύπνου στην υγείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι αγνοούμε τι σημαίνει καλή ποιότητα στον ύπνο μας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ αποφάσισε λοιπόν να δώσει έναν σαφή ορισμό με στόχο να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλά.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Sleep Health, ομάδα ειδικών του Ιδρύματος αξιολόγησε δεδομένα από τεχνολογικές υποδομές μελέτης του ύπνου και εντόπισε βασικά στοιχεία που ορίζουν την καλή ποιότητά του.
Για να χαρακτηριστεί λοιπόν ποιοτικός ο ύπνος σας:
– πρέπει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στο κρεβάτι να το περνάτε κοιμισμένοι, δηλαδή το 85% του συνολικού χρόνου
– να σας παίρνει ο ύπνος εκτός 30 λεπτών ή και λιγότερο από την ώρα που ξαπλώνετε
– να μην ξυπνάτε περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου
– να μένετε ξύπνιοι για 20 λεπτά ή λιγότερο από την στιγμή που σας έχει πάρει αρχικά ο ύπνος.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά έγιναν ομόφωνα αποδεκτά από μια σειρά επιστημονικών εταιρειών, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, η Αμερικανική Εταιρεία Παθολογίας, η Γεροντολογική Εταιρεία Αμερικής, η Εταιρεία Ανθρώπινης Ανατομίας και Παθολογίας, η Εταιρεία για την Έρευνα των Βιολογικών Ρυθμών κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Υπνικής Υγείας του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ το 27% των ανθρώπων χρειάζεται περισσότερα από 30 λεπτά, κατά μέσο όρο, για να αποκοιμηθεί.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Γιάννης Μπρούζος: «Έφυγε» ο συγγραφέας του «Τι πραγματικά αξίζει – 24 γράμματα στον γιο μου»
- Η πορεία της αφρικανικής σκόνης μέσα από εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες
- «Η δυσκολότερη στιγμή» για την κυβέρνηση- Εισηγήσεις για «σοβαρή αντίδραση» εδώ και τώρα – Το σημείωμα στους βουλευτές
- Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης: Το ισπανικό ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- ΟΗΕ: Χώρες του Κόλπου καλούν το ΣΑ να εγκρίνει τη χρήση βίας για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
- Οι διαιτητές της Super League δεν πήραν τις ίδιες ευκαιρίες

