Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Λευκός καπνός από την Αστάνα για μηχανισμό διασφάλισης της εκεχειρίας

Συρία: Λευκός καπνός από την Αστάνα για μηχανισμό διασφάλισης της εκεχειρίας

Σε συμφωνία δημιουργίας ενός τριμερούς μηχανισμού ελέγχου και διασφάλισης της εκεχειρίας στη Συρία βρίσκονται Τουρκία, Ρωσία και Ιράν. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των σύρων ανταρτών και εκπροσώπων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έτοιμες να καταλήξουν σε μια «τελική ανακοίνωση», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών στην Αστάνα.

Σε συμφωνία δημιουργίας ενός τριμερούς μηχανισμού ελέγχου και διασφάλισης της εκεχειρίας στη Συρία βρίσκονται Τουρκία, Ρωσία και Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των σύρων ανταρτών και εκπροσώπων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έτοιμες να καταλήξουν σε μια «τελική ανακοίνωση», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών στην Αστάνα.

«Βρισκόμαστε κοντά σε μια τελική ανακοίνωση. Διεξάγονται πολύ έντονες διαπραγματεύσεις, διότι δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι χαρτί. Πρόκειται για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», δήλωσε ο Ντε Μιστούρα, εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις ενδέχεται να ολοκληρωθούν ήδη σήμερα Τρίτη.

Πάντως, η αντιπροσωπεία των σύρων ανταρτών δεν σκοπεύει να υπογράψει την τελική ανακοίνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Γεχία αλ Αρίντι στους δημοσιογράφους.

«Η ανακοίνωση θα εκδοθεί από τη Ρωσία, την Τουρκία και ίσως από το Ιράν. Δεν σημαίνει ότι θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές (από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση)», πρόσθεσε. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο ισχυρή η ανακοίνωση ώστε να μπορέσει να πάει στον ΟΗΕ», κατέληξε ο Αλ Αρίντι.

Βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα είναι τα στοιχεία του μηχανισμού που θα διασφαλίσει ένα καθεστώς εκεχειρίας, δήλωσε μια πηγή από τη συριακή αντιπολίτευση στο Sputnik. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις, και κυρίως η Ρωσία, φροντίζουν η εκεχειρία να γίνει σεβαστή, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Εξάλλου, η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο, αν οι συζητήσεις στην Αστάνα έχουν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Αμπού Ζέιντ.

Έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων το αρχικό προσχέδιο της ανακοίνωσης περιλαμβάνει μόνο την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία και να υπογραμμιστεί η ανάγκη να διασφαλιστεί η εκεχειρία, που κηρύχθηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

«Αν οι εγγυήτριες δυνάμεις επιθυμούν την επιτυχία αυτής της συνάντησης, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα στο πεδίο», σχολίασε ο Ζέιντ. «Υπάρχουν δεσμεύσεις από τη ρωσική πλευρά ότι θα ενισχύσουν την εκεχειρία στις περιοχές που υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις, όμως περιμένουμε κάτι περισσότερο από απλές ανακοινώσεις», εξήγησε.

Πηγή της αντιπροσωπείας των ανταρτών επεσήμανε από την πλευρά της ότι γίνονται συζητήσεις για ένα προσχέδιο τελικού κειμένου με τους Τούρκους.

Από την άλλη, πηγή της συριακής κυβέρνησης επεσήμανε ότι γίνονται διαβουλεύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να εισαγάγει στοιχεία πέρα από το πλαίσιο της Αστάνας.

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της Δευτέρας περιλαμβάνεται μία παράγραφος που αναφέρει ότι οι τρεις δυνάμεις (Τουρκία, Ρωσία, Ιράν) θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν «έναν τριμερή μηχανισμό για να ελέγχει και να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρία, να αποτρέπει οποιαδήποτε πρόκληση και να καθορίζει όλους τους όρους».

Παρ’ όλα αυτά διπλωμάτες επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τριών δυνάμεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατύπωση.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ρωσία θα μπορέσει να ασκήσει πίεση στο Ιράν, ώστε να αναγκάσει τις πολιτοφυλακές του στο πεδίο να συμμορφωθούν με τους όρους της εκεχειρίας στα περίχωρα της Δαμασκού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024