Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντίσωμα «ξετρυπώνει» τον HIV από τις κρυψώνες του στο σώμα

Αντίσωμα «ξετρυπώνει» τον HIV από τις κρυψώνες του στο σώμα

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο αντίσωμα, που μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξετρυπώσει» και να καταστρέψει κρυμμένα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο αντίσωμα, που μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξετρυπώσει» και να καταστρέψει κρυμμένα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Σύμφωνα με Science Translational Medicine, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Πέτροβα του Εργαστηρίου Ανοσολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα αντίσωμα που ενισχύει τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να εξοντώνει ακόμη και τα κρυμμένα μολυσμένα κύτταρα.

Είναι γνωστό ότι, η ικανότητα του ιού HIV να βρίσκει κρυψώνες μέσα στο ανθρώπινο σώμα έχει αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στη μάχη εναντίον του HIV. Διάφορα εμβόλια και φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για να τονώσουν τις δυνάμεις των αμυντικών κυττάρων, αλλά η αποτελεσματικότητά τους αποδεικνύεται περιορισμένη, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε σημεία του σώματος, όπως στους λεμφαδένες, όπου ο ιός HIV αναπαράγεται ανενόχλητος.

«Ο ιός HIV μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (CD4 T) σε εξειδικευμένες περιοχές των λεμφαδένων, όπου μπορεί να δημιουργήσει εστίες λανθάνουσας λοίμωξης. Η εργασία μας αποκαλύπτει ότι στη χρόνια λοίμωξη με HIV, ακόμα και σε άτομα που λαμβάνουν αντι-ρετροϊκή θεραπεία, κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος οπλισμένα με την ικανότητα να σκοτώνουν κύτταρα μολυσμένα με ΗΙV, δηλαδή κύτταρα-φονείς (CD8 T), έχουν αυξημένη παρουσία σε αυτές τις περιοχές», εξηγεί ο Δρ Πέτροβας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα ευρήματα μας», προσθέτει, «δείχνουν ότι κατάλληλες ανοσοπαρεμβάσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και να προσανατολίσουν αυτά τα κύτταρα-φονείς εναντίον των μολυσμένων με HIV κυττάρων, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες για την αποτελεσματική εξάλειψη του ιού».

Το επόμενο στάδιο θα είναι να μελετηθεί ενδελεχώς η επίδραση του αντισώματος στα διάφορα στάδια της λοίμωξης από τον ιό HIV. Οι ερευνητές ευελπιστούν για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπευτικής στρατηγικής τύπου «σοκ-και-φόνος», η οποία θα χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς που κάνουν συνδυασμένη αντι-ρετροϊκή θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024