Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα – Νίκου Αναστασιάδη

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα – Νίκου Αναστασιάδη

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης ανταλλάσσουν απόψεις ενόψει της συνέχισης της διάσκεψης για το Κυπριακό, σημειώνει στο Twitter ο κ. Χριστοδουλίδης.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης ανταλλάσσουν απόψεις ενόψει της συνέχισης της διάσκεψης για το Κυπριακό, σημειώνει στο Twitter ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη χθεσινή επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

«Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού«, σημείωνε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την επικοινωνία.

Η διάσκεψη των τεχνοκρατών θα ξεκινήσει, υπενθυμίζεται, στις 18 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ο Ακιντζί επιμένει σε εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στη θέση για τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία χαρακτηρίζοντας παράλληλα «απαράδεκτο» τον χάρτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στη Γενεύη.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Μ.Ακιντζί είπε πως η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και «σίγουρα θα περιλαμβάνεται στη λύση».

«Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν θα υπάρξει λύση« είπε, συμπληρώνοντας πως όλα τα θέματα θα συζητηθούν αλληλένδετα και ότι ταυτόχρονα «θα αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες των δύο πλευρών». Πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν είναι ανοικτού αποτελέσματος.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Μόρφου, τα Κόκκινα και το Βαρώσι, ο Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να εκφράζει την άποψή του και ότι κάποιες από τις δηλώσεις του μπορεί να παρεξηγηθούν.

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, θέλουν συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, προσαρμοσμένες στην ανάγκη, όπως η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη. Ο Ακιντζί επέρριψε στην Ελλάδα την ευθύνη για τη μη συνέχιση των εργασιών της διάσκεψης της Γενεύης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024