Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προκλητική αντίδραση της Άγκυρας για το σχέδιο κατοίκησης νησίδων στο Αιγαίο

Προκλητική αντίδραση της Άγκυρας για το σχέδιο κατοίκησης νησίδων στο Αιγαίο

Με προκλητικό τρόπο αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του έλληνα υφουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού για σχέδιο κατοίκησης 28 βραχονησίδων στο Αιγαίο. Το τουρκικό υπουργείο σχολίασε ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς». O αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως «για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο».

Με προκλητικό τρόπο αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του έλληνα υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού για σχέδιο κατοίκησης 28 βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο σχολίασε την Παρασκευή ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Σε κοινοβουλευτική απάντηση, ο Ν.Σαντορινιός είχε πει πως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου αναφέρθηκε στη δήλωση και, λέγοντας πως «δεν έχει ανακοινωθεί ποια νησιά περιλαμβάνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός», είπε πως η Τουρκία «έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά τα τετελεσμένα δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα».

«Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική, σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Βίτσας: Για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

«Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση θα σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα 28 νησιά. «Όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο τομέαρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε στον ίδιο σταθμό ότι «είναι πολύ κακή η στιγμή, είναι πολύ κακή η συγκυρία, η Τουρκία να κινείται με αυτούς τους τόνους επαναφέροντας την απαράδεκτη λογική των δήθεν γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο».

«Πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να είναι πάρα πολύ προσεκτική, απαιτείται ένας ελάχιστος και ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ υπουργείων, για να υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισήμανε ο Γ.Κουμουτσάκος.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως «ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ξεπερνώντας κάθε όριο, μας έδωσε συμβουλές για τις πολιτικές που θα ασκήσουμε στο χώρο της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Ας εγκαταλείψουν τις άναρθρες κραυγές κι ας επιστρέψουν στο επίπεδο της κοινής λογικής, της καλής γειτονίας και, πάνω από όλα, του διεθνούς δικαίου» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024