Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλο και περισσότερους θανάτους προκαλεί παγκοσμίως η υπέρταση

Όλο και περισσότερους θανάτους προκαλεί παγκοσμίως η υπέρταση

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει, παγκοσμίως, ο ρυθμός αύξησης της συστολικής αρτηριακής πίεσης του αίματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει, παγκοσμίως, ο ρυθμός αύξησης της συστολικής αρτηριακής πίεσης του αίματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association.

Η υπέρταση έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι συντελεί σε μείζονα προβλήματα υγείας και η επιδημία παχυσαρκίας φαίνεται να επιτείνει το πρόβλημα της αύξησης της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ, ανέλυσαν στοιχεία από 844 μελέτες από 154 χώρες. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους την περίοδο 1980-2015.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε ότι σε αυτά τα 35 χρόνια η συστολική αρτηριακή πίεση εμφανίζει σαφή ανοδική τάση, διεθνώς. Το 2015 εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικες -περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης- είχαν συστολική αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 110 έως 115 mm Hg, ενώ 874 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υπέρταση, δηλαδή συστολική πίεση 140 mm Hg και άνω.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η συστολική αρτηριακή πίεση, που αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 1990-2015, σχετίζεται με αύξηση θανάτων, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Οι περισσότεροι θάνατοι σχετιζόμενοι με την αρτηριακή πίεση το 2015 οφείλονταν σε ισχαιμική καρδιοπάθεια (4,9 εκατομμύρια), αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (δύο εκατομμύρια) και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (1,5 εκατομμύρια).

Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους ή αναπηρίες λόγω υψηλής συστολικής πίεσης.

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει πως αν και κάποιος θεωρείται ότι πάσχει από υπέρταση όταν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι πάνω από 140 mm Hg, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις πως ο κίνδυνος αρχίζει από τα 115 mm Hg.

Σε κάθε περίπτωση, τα νεότερα αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν την θεωρία ότι δεν υπάρχει ένα συμβατικό όριο μέχρι το οποίο η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική και αμέσως μετά αρχίζει η υπέρταση, αλλά μάλλον υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση του κινδύνου που ξεκινά πολύ κάτω από τα 140 mm Hg.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πάντως ότι όσοι έχουν συστολική πίεση 115 έως 140 mm Hg, πρέπει να υποβάλλονται σε αντιϋπερτασική αγωγή. Μπορούν όμως να κάνουν υγιή διατροφή, να ασκούνται και να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024