Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Ο χιονιάς συνεχίζει να δοκιμάζει τα βόρεια και κεντρικά της Ελλάδας, όπου σχεδόν σε όλες τις περιοχές το τοπίο είναι «λευκό» και το κρύο πολικό, με το πρωτοφανές -σε ένταση και διάρκεια- κύμα κακοκαιρίας να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα. Ρεκόρ διάρκειας παγετού στη Θεσσαλονίκη. Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, πού χρειάζονται αλυσίδες. Δείτε φωτορεπορτάζ. 

Ο χιονιάς συνεχίζει να δοκιμάζει τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όπου σχεδόν σε όλες τις περιοχές το τοπίο είναι «λευκό» και το κρύο πολικό, με το πρωτοφανές -σε ένταση και διάρκεια- κύμα κακοκαιρίας να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα.

Σε όλους τους δήμους, που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες από τον χιονιά, τα συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέβαλλαν ολονύκτια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ για μία ακόμη ημέρα τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, παραμένουν κλειστά.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου το πρωί.

Πλέον καταγράφεται ρεκόρ ως προς τη διάρκεια του παγετού στην πόλη από το 1963, οπότε δημιουργήθηκε ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τότε από 23-25 Ιανουαρίου σημειώθηκε ολικός παγετός διάρκειας τριών ημερών, δηλαδή η ανώτερη θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας ήταν υπό το μηδέν. Τώρα, ήδη επί τέσσερις ημέρες σημειώνεται ολικός παγετός, που ίσως επικρατήσει και για πέμπτη ημέρα, την Πέμπτη.

Την Τετάρτη οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι ανοιχτοί, αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί σε πολλούς δρόμους.

Κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα λειτουργήσουν το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβάλλονται όλες οι προσδιορισμένες για ποινικές και πολιτικές δίκες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υποθέσεις που διακόπηκαν για την Τετάρτη θα συνεχιστούν κανονικά μετά τις 10 το πρωί. Το δικαστικό μέγαρο της πόλης λειτουργεί πάντως κανονικά από τις 8 το πρωί.

Κανονικά διεξάγονται αυτή την ώρα οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου από τη χιονόπτωση ακυρώθηκαν την Τρίτη πολλές πτήσεις και η λειτουργία του αερολιμένα αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα.

Σε 174 ανέρχονται τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ που κυκλοφορούν -με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης- στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 53 με αντιολισθητικές αλυσίδες. Δεν εκτελούνται, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, τα δρομολόγια σε: Ακροπόταμο, Νεωχορούδα, Αρδαμέρη, Πεντάλοφο, Περιστερά, Λιβάδι, ‘Αγιο Αντώνιο, Μονοπήγαδο, Ξηροχώρι, Μεσσημβρία, Αγγελοχώρι και το τοπικό στη γραμμή Επανομή-Μηχανιώνα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

Πολικό ψύχος επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου η Φλώρινα και η Πτολεμαϊδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να κηρύξει τη Δημοτική Ενότητα Πτολεμαΐδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογη εξουσιοδότηση έλαβε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να κηρύξει το σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας καθώς και τους Δήμους Καβάλας-Παγγαίου-Νέστου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στην Κεντρική Ελάδα, χιονίζει στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, θέτοντας σε επιφυλακή τις δημοτικές Αρχές και τις περιφερειακές ενότητες των νομών.

Με απόφαση της δημοτικής Αρχής του δήμου Καρδίτσας, όλα τα σχολεία του Δήμου είναι κλειστά. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, και σήμερα τα σχολεία στην περιφέρεια ευθύνης του, θα παραμείνουν κλειστά. Ανοιχτοί θα είναι, αντιθέτως, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Πυκνή χιονόπτωση πλήττει τη Μαγνησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.

Η θερμοκρασία βρίσκεται καθηλωμένη στους -4 βαθμούς, έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ με αποτέλεσμα να μην υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου.

Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά στο κέντρο ακόμη και στην παραλία του Βόλου, ενώ στα βόρεια προάστια έχει φθάσει τα 40 εκατοστά και τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τις οδικές αρτηρίες ανοιχτές.

Οχήματα-αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν τόνους αλατιού και θαλασσινό νερό στους δρόμους για να λιώσει το χιόνι και να διευκολυνθεί η κίνηση των αυτοκινήτων.

Επίσης, έχουν διακοπεί και οι αστικές συγκοινωνίες όχι μόνο προς τα προάστια, αλλά και στο κέντρο του Βόλου.

Οι δρόμοι προς το Πήλιο, από τον Περιφερειακό και πάνω, είναι ανοιχτοί, αλλά η κίνηση γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα την Ήπειρο, δημιουργώντας προβλήματα στους οδικούς άξονες.

Ήδη μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και της Άρτας το χιόνι ξεπερνά τους 30 πόντους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους όμως λόγω της χιονοθύελλας τα οδόστρωμα μέσα λίγα λεπτά ξαναγεμίζει χιόνι.

Η Πολιτική Προστασία από χθες έχει ρίξει αλάτι σε πολλούς δρόμους, ειδικά έξω από τα νοσοκομεία.

Στην πόλη των Ιωαννίνων ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987.

Οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Στη Φθιώτιδα έχει σημειωθεί ύφεση της κακοκαιρίας, ωστόσο περισσότερα από 30 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς δεν έχουν φτάσει εκεί τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας. Πρόκειται για χωριά στις περιοχές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Ύπατης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε και τους 60 πόντους. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία συνολικά 48 μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών, που είναι μισθωμένα, όπως επίσης και των δήμων συνεχίζουν την προσπάθεια και σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει, αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο βασικό οδικό δίκτυο. Στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης ΙΧ και λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά, ενώ παραμένουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας «χρειάζονται ακόμα μικρές παρεμβάσεις για να δοθεί ελεύθερη κίνηση στα βαριά οχήματα στο μήκος της ΠΑΘΕ στη Φθιώτιδα».

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, σύμφωνα με την αστυνομία, χρειάζονται αλυσίδες, ενώ υπάρχει απαγόρευση για την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες από το πεδινό τμήμα ακόμη και 10 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία. Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας – Δομοκού επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα ιχ που έχουν αλυσίδες. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η διέλευση των οχημάτων και στο δρόμο Λαμίας – ‘Αμφισσας, τόσο στην περιοχή του Μπράλου, όσο και από το 51ο χιλιόμετρο μετά τη Γραβιά.

Στην παλαιά εθνική οδό για Λιβαδειά αντιμετωπίζονται προβλήματα στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους και σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη η χρήση των αλυσίδων.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Φθιώτιδας, με βάση τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το σύνολο των δήμων.

Ευρυτανία: Σε μια μεγάλη προσπάθεια επιδόθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο που φτάνει μέχρι το Καρπενήσι. Στη Ράχη του Τυμφρηστού δόθηκε μάχη με αντίπαλο τα χιόνια για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε και το 1 μέτρο και η χιονόπτωση από τα ξημερώματα ήταν συνεχής. Οι βασικοί δρόμοι που οδηγούν στο Καρπενήσι και από εκεί στο χιονοδρομικό κέντρο και τα γύρω χωριά παραμένουν ανοικτοί, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Ευρυτανία επιχειρούν 35 μηχανήματα, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο το κεντρικό οδικό δίκτυο. Η χιονόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Καρπενήσι το χιόνι ξεπερνά τα 60 εκ.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία σε ολόκληρη την Ευρυτανία.

Στη Βοιωτία οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, η χιονόπτωση έχει σταματήσει, ωστόσο καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη Φωκίδα καταβάλλεται προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τα χιόνια ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον ορεινό όγκο της Γραβιάς, στα χωριά του Λιδωρικίου και σε εκείνα γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας στη Φωκίδα επιχειρούν 16 μηχανήματα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα ορεινά του νομού.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία.

Εύβοια: Τα χωριά Στροπώνων και Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, όπως επίσης και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου συνεχίζουν να παραμένουν αποκλεισμένα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα. Την ίδια ώρα τα συνεργεία της Δ.Ε.Η. προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που είναι χωρίς ρεύμα από το περασμένο Σάββατο. Τα μηχανήματα του στρατού, της πυροσβεστικής, της Περιφέρειας και των δήμων συνεχίζουν την προσπάθεια να απελευθερώσουν το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς «στην Εύβοια επιχειρούν περίπου 60 μηχανήματα, κυρίως σε χωριά που έχει διακοπεί η πρόσβαση, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση παροχής της ηλεκτροδότησης. Στην Κύμη, όπου η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτή την ώρα βρέχει, ενώ επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα. Όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό».

Να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τη μεταφορά ασθενών, ενώ το πρωί μετακίνησε στην Κύμη και το ερπυστριοφόρο όχημα της 7ης ΕΜΑΚ.

Τα σχολεία στην περιοχή της Κύμης θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, ενώ κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν στο Δήμο Χαλκιδέων.

Διακοπές της κυκλοφορίας

Και την Τετάρτη τμήματα του οδικού δικτύου της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα, λόγω χιονόπτωσης-παγετού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Πότε κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του αγώνα με την Άστον Βίλα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024