Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται το πολικό ψύχος, από Πέμπτη εξασθενούν τα φαινόμενα

Συνεχίζεται το πολικό ψύχος, από Πέμπτη εξασθενούν τα φαινόμενα

Συνεχίζονται μέχρι την Τρίτη οι χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Χιόνια και πάλι στα βόρεια της Αττικής. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Από την Πέμπτη εξασθενούν τα φαινόμενα.

Συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, οι χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.


Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, στην Αττική, από το βράδυ της Δευτέρας θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.

Θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός, ο οποίος στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν από το βράδυ της Δευτέρας στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι απόψε στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πέσουν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι θυελλώδεις.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης – παγετού, από τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας έως στις 08:00 το πρωί της Τρίτης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών ως ακολούθως :

  • Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, από τη χιλιομετρική θέση 159,630 στον κόμβο Πούντας Καλαβρύτων έως τη χιλιομετρική θέση 205,300 στο ύψος των διοδίων του Ρίου.
  • Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος του κόμβου Ακταίου Ρίου Αντιρρίου.

Στα δύο μέτρα φθάνει το χιόνι στο δήμο Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια. Πολλά χωριά παραμένουν απκλεισμένα από το Σάββατο και σε ορισμένα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώθηκε ότι, με αποφάσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση-παγετός), απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

  • Στο οδικό δίκτυο του Νέου Αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας από 84ο χιλιόμετρο έως 210ο χιλιόμετρο.
  • Στο οδικό δίκτυο του Νέου Αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρου- Σπάρτης.
  • Στο οδικό δίκτυο του Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Κορίνθου- Πατρών από 84ο χιλιόμετρο έως 159ο χιλιόμετρο.
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Καλαμάτας.
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Πύργου.
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Σπάρτης.
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Άργους.
  • Στο Παλαιό Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Λεβιδίου – Κανδήλας.

Σε λευκό κλοιό ξύπνησαν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας, καθώς χιονίζει συνεχώς σε Καβάλα και Δράμας καθ’ όλη της διάρκεια της χθεσινής νύχτας και έως αυτή την ώρα.

Στις 07:00 σήμερα, η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας ήταν στους -13 βαθμούς, ο τελωνειακός σταθμός παραμένει ανοιχτός, ωστόσο η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στις 08:00, η θερμοκρασία στο κέντρο της Καβάλας ήταν στους -5 βαθμούς κελσίου, ενώ την ίδια ώρα στην πόλη της Δράμας το θερμόμετρο έδειχνε -7 βαθμούς κελσίου.

Σε κατάσταση ολικού παγετού «ξύπνησε» και σήμερα Δευτέρα η πόλη της Λάρισας, καθώς το θερμόμετρο τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου.

Νέα βλάβη σημειώθηκε στην 3η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα να μείνει εκ νέου χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας.

Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις.

Ισχυρή νέα χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου. Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο. Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την ίδια ώρα στο νησί, τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης στο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στην πόλη της Μυτιλήνης. Δεδομένου αυτού και λόγω των υψηλών φορτίων που απατούνται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας η ΔΕΗ προβαίνει σε εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη Λέσβο.

Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο.

Στο έλεος του χιονιά βρίσκονται η Σκόπελος και η Αλόννησος. Χωρίς ρεύμα έχει μείνει το μεγαλύτερο μέρος της Αλοννήσου και συγκεκριμένα οι περιοχές Βότση, Ρουσούμ Γιαλός, Στενή Βάλλα και η Παλιά Αλόννησος. Σήμερα επαναλειτούργησαν και οι τηλεφωνικές συνδέσεις και ανεφοδιάστηκε το νησί, με την προσέγγιση του οχηματαγωγού «Πρωτεύς».

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με το οδικό δίκτυο του νησιού, όπου ελάχιστοι δρόμοι έχουν ανοίξει. Μόνο μέχρι του Βότση μπορεί να φθάσει αυτοκίνητο και μόνο με αλυσίδες. Σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και από πτώσεις μεγάλων δένδρων που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Στο Πατητήρι, το ύψος του χιονιού φθάνει μέχρι και το 1.5 μέτρο, μέσα στα σοκάκια, ενώ στο λιμάνι και στην προκυμαία αγγίζει και το 1 μέτρο.

Στην Παλιά Αλόννησο το χιόνι, λόγω υψομέτρου, ξεπερνά τα 2 μέτρα. Οι κάτοικοι στο νησί δεν θυμούνται σφοδρότερη χιονόπτωση στην Αλόννησο από το 1987, δηλαδή πριν από 30 χρόνια.

Στην Σκόπελο οι συνθήκες είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολες, αφού στην Χώρα το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, ακόμα και την παραλία.

Η διάνοιξη των δρόμων είναι σχεδόν αδύνατη μέσα στην Χώρα, λόγω των πολλών σκαλοπατιών και της στενότητας στα σοκάκια και ζητήθηκε η συμβολή των κατοίκων στον καθαρισμό.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, χαρακτήρισε ως πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο την σφοδρή χιονόπτωση και τόνισε ότι πρωταρχικό μέλημα ήταν το άνοιγμα του δρόμου προς το Κέντρο Υγείας της Χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024