Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Σε ρόλο παρατηρητή η ΕΕ στη Γενεύη

Κομισιόν: Σε ρόλο παρατηρητή η ΕΕ στη Γενεύη

Το ρόλο παρατηρητή θα έχει η ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επαναλαμβάνοντας ότι της αποστολής θα ηγηθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς δεν ανακοίνωσε ακόμη την πλήρη σύνθεση της αποστολής της ΕΕ. Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε κοινή γραμμή, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Το ρόλο παρατηρητή θα έχει η ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επαναλαμβάνοντας ότι της αποστολής θα ηγηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς δεν ήταν ακόμα σε θέση να ανακοινώσει την πλήρη σύνθεση της αποστολής της ΕΕ στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη.

«Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα μεταβεί στην Ελβετία αμέσως μετά τη Μάλτα» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι λόγοι της παρουσίας της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό, σε ανώτατο επίπεδο, είναι προφανείς. «Υπάρχει σαφής εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διάσκεψη, καθώς αυτός βρισκόταν σε επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ. Γιούνκερ είχαν ορίσει τον Πίτερ Βανούφελ ως εκπρόσωπο της ΕΕ για να βοηθήσει στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η Επιτροπή έχει επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και πόρους, προκειμένου να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να φτάσει το επίπεδο συμμόρφωσης που απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Κομισιόν στους δυο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων, ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωσή τους.

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική πλευρά ζητεί κατάργηση των εγγυήσεων και να υπάρχει ασφάλεια και στις δύο κοινότητες.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη διάσκεψη, κυβερνητικές πηγές επανέλαβαν ότι έχει νόημα μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό. Επισημαίνουν ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε κοινή γραμμή (σ.σ. Τσίπρας και Αναστασιάδης έχουν διαρκείς επικοινωνίες όλες αυτές τις ημέρες) και έχουν επιδείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν από την Τουρκία να δείξει κι εκείνη την ισχυρή βούλησή της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Ως προς το τι θα επακολουθήσει εάν αποτύχει η διάσκεψη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέρη πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών («open ended»), δηλαδή: παύση, διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, επανέναρξη.

Η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της ΕΕ στη διάσκεψη, όπως και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις ίδιες πηγές να τονίζουν πως σε κάποια στιγμή της διαδικασίας του Κυπριακού, όταν θα διασφαλίζεται συμφωνία, και η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας (και με τα 15 μέλη του) θα παίξουν ρόλο, διότι το απαιτούν οι διαδικασίες.

Επισημαίνεται επιπλέον -προς απόκρουση σχετικών αιτιάσεων της τουρκικής πλευράς- ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μετέχει στη διάσκεψη με την διπλή ιδιότητά του, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024