Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διττός ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη στη Γενεύη

Διττός ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη στη Γενεύη

Την πρώτη τους συνάντηση για το 2017 πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη θα είναι υπό τη μορφή πενταμερούς και σε αυτή θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει διπλό ρόλο.

Την πρώτη τους συνάντηση για το 2017 πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 14.00.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη, είπε ότι «θα είναι υπό τη μορφή πενταμερούς» και σε αυτή θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διπλό ρόλο, αυτό του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και του προέδρου του κράτους.

Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι στις 11 του μήνα θα γίνει η κατάθεση χαρτών, με την προϋπόθεση ότι αυτοί βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, έτσι ώστε να ακολουθήσει η διεθνής διάσκεψη της 12 Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε, ο Γενικός Γραμματέας θα ενημερώσει και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ενώ θα προσκαλέσει και την ΕΕ για να είναι παρούσα στη διάσκεψη. Αναφορικά με την παρουσία ή όχι των μελών του Συμβουλίου Ασφαλεία στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως εάν επιθυμούν μπορούν να παρίστανται, ωστόσο ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός.

Πριν τις συνομιλίες της Γενεύης (9, 10 και 11 Ιανουαρίου) και της Διάσκεψης για την Κύπρο (12/1) έχει προγραμματιστεί ακόμη μία συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 Ιανουαρίου.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν;

Από τουρκικής πλευράς, πάντως, αφήνεται να εννοηθεί πως ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Η απόφαση για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία θα δείξει και τις προθέσεις της Άγκυρας. Πλην του Ερντογάν κανείς άλλος δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις στο Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Το Κυπριακό τέθηκε και κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Επισήμως η τηλεφωνική επαφή αφορούσε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Οι δυο πλευρές επανέλαβαν την προσήλωση τους στον στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής και ομοσπονδιακής λύσης. Ο κ. Ομπάμα ζήτησε για μια ακόμη φορά από τον κ. Ερντογάν να προσεγγίσει πολυδιάστατα και με ελαστικότητα την προοπτική της λύσης του Κυπριακού. Απαντώντας στον Ομπάμα, ο Ερντογάν τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Διπλωματικός πυρετός

Παράλληλα έντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται στο τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα για συναντήσεις.

Πριν ταξιδεύψει για την Τουρκία θα συναντηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα με τον προερχόμενο από την Άγκυρα Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, σερ Άλαν Ντάνκαν. Ο τελευταίος θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Κοτζιά.

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε τηλεφωνικά για το Κυπριακό με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι. Ο πρωθυπουργός -που ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό επέμεινε στα δύο βασικά θέματα που βάζει η ελληνική κυβέρνηση: Την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Εξάλλου, το Κυπριακό αναμένεται να είναι το κύριο θέμα κατά τη συζήτηση που θα έχει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Στην Κύπρο, συνεχίζονται οι σχεδόν καθημερινές επαφές των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης, βρίσκονται το εδαφικό, το θέμα των εγγυήσεων, η εφαρμογή της λύσης, η οικονομική πτυχή και οργανωτικά θέματα εν όψει της Γενεύης.

Εάν δεν υπάρξει πάντως αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στη Γενεύη η Τουρκία φέρεται να ετοιμάζει σχέδιο Β. Αυτό δήλωσε ο κατοχικός πρωθυπουργός, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ταξιδεύει συχνά στην Τουρκία και έχει συνεχείς επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει σήμερα, Τετάρτη, την Ιερά Σύνοδο, στην Αρχιεπισκοπή, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αύριο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024