Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιτσιλής: Νέα σχέση φορολογικής διοίκησης - πολιτών με την ΑΑΔΕ

Πιτσιλής: Νέα σχέση φορολογικής διοίκησης – πολιτών με την ΑΑΔΕ

«Η μετεξέλιξη της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή αντανακλά την προσδοκία των συμπολιτών μας η Φορολογική Διοίκηση να λειτουργεί με μόνο γνώμονα τις αρχές της αξιοκρατίας, διαφάνειας, φορολογικής δικαιοσύνης, λογοδοσίας, εξωστρέφειας και της προσπάθειας για διαρκή βελτίωση», επισημαίνει ο γγ της νέας Αρχής, Γ.Πιτσιλής, σε επιστολή προς τους εργαζόμενους. Διαβεβαιώνει δε ότι η μετεξέλιξη δεν συνεπάγεται μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. Το σκεπτικό πίσω από το νέο λογότυπο της Αρχής.

«Η μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή αντανακλά την προσδοκία των συμπολιτών μας η Φορολογική Διοίκηση να λειτουργεί με μόνο γνώμονα τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της φορολογικής δικαιοσύνης, της λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της προσπάθειας για διαρκή βελτίωση», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της νέας αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της ΑΑΔΕ (πρώην ΓΓΔΕ).

«Και είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία όσων συμφωνούν ότι η λειτουργία μας πρέπει να διέπεται από τις αρχές αυτές και μόνο, υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση της νέας Αρχής» προσθέτει.

Όπως τονίζει ο κ. Πιτσιλής «»ανεξάρτητη αρχή» δεν σημαίνει «ανεξέλεγκτη». Ούτε έναντι του υπουργείου Οικονομικών, εντός του οποίου εξακολουθούμε να εντασσόμαστε, ως ειδικός φορέας χωρίς νομική προσωπικότητα, ούτε έναντι της εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας του, τον φορολογικό στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας οφείλουμε να υπηρετούμε, εφαρμόζοντας τις αρχές και τις αξίες μας. Ούτε, τέλος, έναντι της Βουλής των Ελλήνων, ενώπιον της οποίας θα υπάρχει αυξημένη λογοδοσία».

«Οι προσδοκίες της κοινωνίας από εμάς, μας γεμίζουν με μεγάλες ευθύνες. Έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να ενισχύουμε τη φορολογική συμμόρφωση και να διασφαλίζουμε τα δημόσια έσοδα, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και προστατεύοντας τον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό, χωρίς, από την άλλη πλευρά, να αδικούμε κανέναν» επισημαίνει.

Εκτός όμως από τις ευθύνες, η οργανωτική αλλαγή φέρνει και ευκαιρίες, προσθέτει. «Με τη νέα Αρχή μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή στην εσωτερική μας λειτουργία, αξιοποιώντας το προσωπικό μας με βάση τις ικανότητες και την εμπειρία του κάθε υπαλλήλου, επενδύοντας στη διαρκή εκπαίδευση των ανθρώπων μας και εξοπλίζοντας τις υπηρεσίες μας με σύγχρονα μέσα. Και αυτή θεωρώ ότι είναι για όλους εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση: να αξιοποιήσουμε την εσωτερική αλλαγή στις δομές και τη λειτουργία μας ως αφετηρία για τη θεμελίωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στη Φορολογική Διοίκηση και τους πολίτες. Μιας σχέσης που θα σπάσει το φαύλο κύκλο της δυσπιστίας, θα στηρίζει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση των συμπολιτών μας. Μιας σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης».

Καταλήγει δε στην επιστολή του ότι «οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ διατηρούν την εργασιακή σχέση τους με το ελληνικό δημόσιο, στο οποίο, αυτονόητα, ανήκει η νέα Αρχή. Όπως προβλέπεται στον νόμο, οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων της ΓΓΔΕ μεταφέρθηκαν αυτομάτως στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή στην εργασιακή σχέση των υπαλλήλων μας.»

» Η ανεξαρτησία της Αρχής δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που θα υπηρετούν στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως, υπάρχει προγραμματισμός για να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Ούτε βεβαίως τίθεται ζήτημα παύσης λειτουργίας της ΑΑΔΕ ή ιδιωτικοποίησής της κάποια στιγμή στο μέλλον. Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής δεν βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από εκείνη, στην οποία βρίσκονταν ως υπάλληλοι της ΓΓΔΕ».

Τι σημαίνει το λογότυπο νέας Αρχής

Το λογότυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδιάστηκε με στόχο να τονίσει τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει και από τις οποίες διέπεται η Α.Α.Δ.Ε, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αρχή και εξηγεί:

Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία, Λογοδοσία, Διαρκής Βελτίωση και Εξωστρέφεια είναι οι έξι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής και οι οποίες νοηματοδοτούν το έργο που καλείται να φέρει σε πέρας ο νέος Οργανισμός.

Έργο που αναλύεται σε έξι μεγάλους στόχους: τη φορολογική συμμόρφωση, τη δίωξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, την προστασία της δημόσιας υγείας και την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης σε όλες τις λειτουργίες της νέας Αρχής.

Σχεδιαστικά, όλες οι επιμέρους αξίες μας συναντώνται σε ένα σημείο, το οποίο συμβολίζει τη δύναμη που αναδεικνύεται από τη συγκέντρωση αυτή και σηματοδοτεί την ανεξαρτησία της Αρχής.

Έτσι, επιχειρείται να αναδειχθούν επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως η συγκέντρωση διαφορετικών μεγεθών και ο επιμερισμός τους σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Το σημείο συνένωσης όλων αυτών οδηγεί σε αναφορά στην κοινή προσπάθεια της Φορολογικής Διοίκησης και των πολιτών μέσω και του προσωπικού υστερήματος των τελευταίων.

Το σημείο συνάντησης των αρχών και αξιών μας είναι ταυτόχρονα και το σημείο αφετηρίας των κατευθύνσεων που καθορίζουν το έργο μας. Η δύναμη της συγκέντρωσης των αρχών μας αντανακλάται στην επιμονή με την οποία θα ακολουθήσουμε τους στόχους μας.

Ο ΟΒΟΛΟΣ

Εικαστικά, το σχέδιο που επιλέχθηκε για το λογότυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει αναφορά στον αρχαίο οβολό.

Η λέξη οβολός προέρχεται από το σχήμα των πρώτων νομισμάτων, τα οποία ήταν μακρόστενες μεταλλικές βέργες (ενώ παρέμεινε κι όταν τα νομίσματα απέκτησαν στρογγυλή μορφή). Αποτελούσε το νόμισμα με τη μικρότερη ονομαστική αξία, ενώ έξι οβολοί ήταν νόμισμα μεγαλύτερης αξίας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η συνεισφορά των πολιτών με τον οβολό τους παραπέμπει στη συνεισφορά όλων- μεγαλύτερη ή μικρότερη- για το κοινό καλό…

Το λογότυπο της Α.Α.Δ.Ε. δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αφήγηση μιας ιστορίας, που λιτά και χωρίς φλυαρία, εκφράζει μια καινούρια Αρχή κι ένα σύστημα αξιών αποδοτικό και λειτουργικό…

Μιας ιστορίας, που ξεκινάει από την καθημερινότητα στην αρχαία Ελλάδα και φτάνει στο σήμερα, και από εδώ στο αύριο, στο οποίο θέλουμε να πορευτούμε με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αδιαπραγμάτευτες αρχές μας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024