H Κολωνία απαγορεύει ξενοφοβικές συγκεντρώσεις την Πρωτοχρονιά
Η αστυνομία της Κολωνίας απαγόρευσε για λόγους ασφαλείας στο νεοναζιστικό NPD και στο ξενοφοβικό AfD να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, έναν χρόνο μετά τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης από πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν μετατοπίσει τους όρους της συζήτησης για το προσφυγικό στη Γερμανία. Αρχικά, η αστυνομική απαγόρευση επικυρώθηκε από δικαστήριο για την περίπτωση του NPD.
Η αστυνομία της Κολωνίας απαγόρευσε για λόγους ασφαλείας στο νεοναζιστικό NPD και στο ξενοφοβικό AfD να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, έναν χρόνο μετά τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης από πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν μετατοπίσει τους όρους της συζήτησης για το προσφυγικό στη Γερμανία.
Αρχικά, η αστυνομική απαγόρευση επικυρώθηκε από δικαστήριο για την περίπτωση του NPD. Το αν και το AfD («Εναλλατική Για τη Γερμανία») θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της απαγόρευσης είναι ακόμη ανοικτό.
«Στόχος δεν είναι να εμποδιστεί η πολιτική ελευθερία του λόγου» τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας Γιούργκεν Ματίες. «Αυτό που μας απασχολεί αποκλειστικά είναι να αποτραπούν απτοί και ήδη ορατοί κίνδυνοι για συγκεντρωμένους και για όσουν δεν θα συμμετείχαν» υπογράμμισε.
Τα δύο κόμματα διοργάνωναν συγκεντρώσεις με αφορμή την «επέτειο» της νύχτας των περυσινών πρωτοχρονιάτικων εορτασμών στην Κολωνία, όταν εκατοντάδες νεαρές γυναίκες είχαν πέσει θύματα εξαιρετικά επιθετικής σεξουαλικής παρενόχλησης από ομάδες ανδρών «μη γερμανικής υπηκοότητας», όπως είχε αναφέρει τότε η αστυνομία.
Οι επιθέσεις είχαν γίνει σε διάφορα σημεία και είχαν χρειαστεί αρκετές ημέρες μέχρι να σχηματιστεί πλήρης εικόνα από τις καταγγελίες που συνέχιζαν να φτάνουν -κάτι που έγινε η πρώτη λαβή επικρίσεων σε βάρος της αστυνομίας.
Ακόμη χειρότερα όμως, η τοπική αστυνομία κατηγορήθηκε πως στην αρχή αποσιώπησε το υπόβαθρο των δραστών. Τα περιστατικά κατέληξαν καμπή για το πώς βλέπουν οι Γερμανοί την προσφυγική κρίση, με ειδικά τα κινήματα Pegida και το κόμμα AfD να χρησιμοποιούν τη «νύχτα της Κολωνίας» ώστε να φέρουν τη δημόσια συζήτηση στο δικό τους γήπεδο.
Φέτος, τα μέτρα ασφαλείας στους ανοικτούς χώρους πρωτοχρονιάτικων εορτασμών θα είναι ενισχυμένα σε όλη τη Γερμανία μεν (στον απόηχο και της επίθεσης στο Βερολίνο), αλλά και ειδικά στην Κολωνία, η αστυνομία της οποίας έχει παρουσιάσει εκτενώς τις τελευταίες ημέρες τα μέσα και τις δυνάμεις με τις οποίες θα επιτηρεί το κέντρο της πόλης τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- To ChatGPT θα μαντεύει την ηλικία των χρηστών πριν δώσει πρόσβαση στη «λειτουργία ενηλίκων»
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα όριά τους οι παραγωγοί – Ζητούν να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
- Μουσικό Γκαλά «Ελπίδα και Αγάπη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Γιάννης Κοντός: Περί της ευθύνης του ποιητή
- Ανακοίνωσε τον δανεισμό του Τερ Στέγκεν η Χιρόνα
- Αγρότες: Σκέψεις για συλλαλητήριο στην Αθήνα – Για ανωμοτί καταθέσεις κλήθηκαν Ανεστίδης και Ρούζιος

