
Από του στόματος θεραπεία για την αιμορροφιλία αναπτύσσουν ερευνητές
Την προοπτική μας απλούστερης, οικονομικότερης και λιγότερο επώδυνης εναλλακτικής θεραπείας για την αιμορροφιλία, διερευνούν αμερικανοί επιστήμονες. Αν ευδοκιμήσει η μελέτη τότε ίσως στο μέλλον οι ασθενείς απαλλαγούν από την υποχρέωση των επώδυνων ενέσεων σε τακτά διαστήματα προκειμένου να προλαμβάνουν τις επικίνδυνες για την ζωή τους αιμορραγίες.
Την προοπτική μας απλούστερης, οικονομικότερης και λιγότερο επώδυνης εναλλακτικής θεραπείας για την αιμορροφιλία, διερευνούν αμερικανοί επιστήμονες. Αν ευδοκιμήσει η μελέτη τότε ίσως στο μέλλον οι ασθενείς απαλλαγούν από την υποχρέωση των επώδυνων ενέσεων σε τακτά διαστήματα προκειμένου να προλαμβάνουν τις επικίνδυνες για την ζωή τους αιμορραγίες.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Pharmaceutics, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας δημιούργησε μια από του στόματος θεραπεία για μια από τις δύο κυρίαρχες μορφές αιμορροφιλίας.
Πρόκειται για μια κάψουλα νανοσωματιδίων που εμπεριέχουν μια πρωτεϊνική αγωγή για την αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας τύπου Β, η οποία προκαλείται λόγω έλλειψης ή ελαττωματικού παράγοντα IX.
Η πρωτεϊνική αγωγή «κρυμμένη» μέσα στην κάψουλα μπορεί να περάσει από το στομάχι χωρίς να καταστραφεί από τα γαστρικά ένζυμα και όταν πια φτάσει στο λεπτό έντερο αρχίζει να διογκώνεται και τελικά να αποδομείται. Έτσι, οι θεραπευτικοί παράγοντες απελευθερώνονται αργά και απορροφώνται από τον οργανισμό του ασθενή.
«Αν και η από του στόματος χορήγηση της θεραπείας για την αιμορροφιλία τύπου Β θα είναι ωφέλιμη για το σύνολο των ασθενών, εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι οι πάσχοντες τις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω χαμηλότερου κόστους» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Σαρενα Χοραβα.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη είναι ακόμα σε προκαταρκτικά στάδια και θα απαιτηθούν διεξοδικές έρευνες προκειμένου να φτάσει η από του στόματος θεραπεία της αιμορροφιλίας να εγκριθεί για ευρεία χρήση.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κύπρος: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Λεμεσό – «Οι θυσίες τους δεν θα σβήσουν ποτέ»
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά ισχυρότερες μονάδες πρώτης γραμμής για την αποτροπή πολέμου
- Τα πουλέν του Δημητριάδη και επικεφαλής του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Ομάδας Αλήθειας ψηλά σε σταυρούς στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ
- Πώς αλλάζει η οικονομία του πολέμου – Θα προλάβει η Ευρώπη;
- Το Ριάντ αναχαίτισε τρία drones – Εισήλθαν από τον εναέριο χώρο του Ιράκ
- Γάζα: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από ισραηλινές επιδρομές – Οι τρεις σε κοινοτική κουζίνα
