Δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα δομών κατά της φτώχειας ζητούν οι δήμοι
Την ανάγκη να παραταθεί για τουλάχιστον δύο μήνες το πρόγραμμα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης σε συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε το χρονικό διάστημα της παράτασης αλλά ούτε και την πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος.
Την ανάγκη να παραταθεί για τουλάχιστον δύο μήνες το πρόγραμμα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης σε συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε το χρονικό διάστημα της παράτασης αλλά ούτε και την πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί για τουλάχιστον δύο μήνες η λειτουργία του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο λήγει 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει κενό έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξής τους στα αντίστοιχα Π.Ε.Π. και να μην μείνουν στον «αέρα» τόσο οι περίπου 118.000 ωφελούμενοι όσο και οι εργαζόμενοι στις Δομές.
Παράλληλα, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε από κοινού η ανάγκη άμεσης επίσπευσης των διαδικασιών ένταξης των δομών στο ΕΣΠΑ 2014-20, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων καθώς και έναρξης των διαδικασιών υλοποίησης, όλων των πράξεων που αφορούν δομές φτώχειας, αστέγων κλπ.
Ο κ. Πατούλης διαμήνυσε στην αρμόδια υπουργό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά κατά βάση της Περιφέρειες και υπογράμμισε ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας ότι παρατηρούνται χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες από συγκεκριμένες Περιφέρειες.
Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από την υπουργό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στις συγκεκριμένες Δομές. Από την πλευρά της η υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση στις σχετικές προσκλήσεις ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας τους.
Σε ότι αφορά τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ο κ. Πατούλης ζήτησε την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, πρόταση με την οποία συμφώνησε η ηγεσία του υπουργείου.
Παράλληλα, η υπουργός έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ για την παράταση της άδειας λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με την δυναμικότητα που έχουν λάβει τα παρελθόντα έτη και χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΣΠΑ.
Επιπρόσθετα, η ΚΕΔΕ θα αναλάβει με επιστολές της προς τους Δήμους της χώρας να καταγραφούν τα παιδιά με νοητική ή κινητική στέρηση και σε συνεργασία με το υπουργείο να υπάρξει μία χαρτογράφηση των ατόμων με αναπηρία έτσι ώστε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερες Δομές ΚΔΑΠ- ΜΕΑ.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του υπουργείου, της ΚΕΔΕ και της ΕΣΑμεΑ για τον επανακαθορισμό/επικαιροποίηση των προδιαγραφών λειτουργίας των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).