Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ξοδεμένα 80»: Μέρος δεύτερο της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά

«Ξοδεμένα 80»: Μέρος δεύτερο της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά

Ο δεύτερος μήνας της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά, της κινηματογραφικής λέσχης της ΕΣΠΕΚ, στον Κινηματογράφο Άστορ, είναι αφιερωμένος σε μερικά από τα «Παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ» μιας εξίσου παράξενης, σίγουρα παρεξηγημένης και γι’ αυτό μάλλον παραπονεμένης, παρότι τόσο καθοριστικής δεκαετίας, αυτής του 1980. Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, υπό τον γενικό τίτλο Ξοδεμένα […]

Ο δεύτερος μήνας της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά, της κινηματογραφικής λέσχης της ΕΣΠΕΚ, στον Κινηματογράφο Άστορ, είναι αφιερωμένος σε μερικά από τα «Παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ» μιας εξίσου παράξενης, σίγουρα παρεξηγημένης και γι’ αυτό μάλλον παραπονεμένης, παρότι τόσο καθοριστικής δεκαετίας, αυτής του 1980.

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, υπό τον γενικό τίτλο Ξοδεμένα 80, η Χαμένη Λεωφόρος θα προβάλλει τις ταινίες Ρεβάνς του Νίκου Βεργίτση, Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα και Λιποτάκτης των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα, ενώ στην δεύτερη μεταμεσονύχτια Παρασκευή της, λίγες νύχτες μετά, στις 13 Γενάρη, το Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη. Τις τρεις πρώτες θα συστήσουν στο κοινό οι Σοφία Εξάρχου και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος ενώ την τέταρτη ο Αλέξης Αλεξίου.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Ρεβάνς
του Νίκου Βεργίτση | 1983
Παίζουν οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώτα Φέστα, Πάνος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Μοσχίδης, Άντζελα Μπρούσκου κ.α.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας & Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1983, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου την ίδια χρονιά. Δεκαπενθήμερο σκηνοθετών Φεστιβάλ Καννών 1984.

Ένας τριαντάρης με εμμονή στις κινηματογραφικές ταινίες, ο Γιάννης, αποφασίζει να ξεφύγει από την καθημερινότητά του και ξεκινάει μια ερωτική σχέση με την κοπέλα του αδελφικού του φίλου. Η σχέση τους διακόπτεται σύντομα. Όταν ξαναβρίσκονται, δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο. Ο Γιάννης σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ανησυχίες και τις συγκρούσεις που του δημιουργεί η σύνθετη αυτή σχέση, καθώς και τα κοινωνικά ταμπού.

Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα | 1985
Παίζουν οι: Τάκης Μόσχος, Μηνάς Χατζησάββας, Άννα Μακράκη, Θανάσης Μυλωνάς, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιώργος Νινιός κ.α.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου το 1986, Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.

Δύο φίλοι συγκατοικούν στο σπίτι το οποίο τους έχει παραχωρήσει ο τρίτος της παρέας. Ακολουθούν έναν ιδιότυπο ρυθμό ζωής, περνώντας τα βράδια τους με συζητήσεις και ερωτικές περιπέτειες. Η άφιξη μιας κοπέλας θα ανατρέψει τις ισορροπίες.

Λιποτάκτης των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα| 1988
Παίζουν οι: Στέλιος Μάϊνας, Τούλα Σταθοπούλου, Λεωνίδας Νομικός, Στέλιος Παύλου, Σίντα Στεφανοπούλου κ.α.
Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1988, Διάκριση Ποιότητας Ταινίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1989, Βραβείο Φεστιβάλ Gay Κινηματογράφου Τορίνο 1989.

Η ζωή σε μια επαρχιακή λουτρόπολη, ιδωμένη μέσα από το βλέμμα ενός νεαρού Αθηναίου, του Χρήστου, που μόλις έχει απολυθεί από το στρατό. Ο Χρήστος βρίσκεται εκεί γοητευμένος από έναν συνομήλικό του, τον ατίθασο Μανώλη, τρεις φορές λιποτάκτη, και γνωρίζεται επίσης με τους φίλους και τους συγγενείς του δεύτερου. Ο Μανώλης θα θελήσει να επανενταχθεί στην κοινωνία της πόλης του και θα αφομοιωθεί απ’ αυτήν, αποκαλύπτοντας τα αίτια της αλλοτρίωσής του.

Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται
του Ανδρέα Τσιλιφώνη| 1984
Παίζουν οι: Χρήστος Καλαβρούζος, Τάκης Μόσχος, Όλια Στεφανίδου, Νίκος Ζιάγκος, Σάκης Μπουλάς κ.α. Συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1984, Βραβείο Ενδυματολογίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1985.

Ο Νίκος επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από είκοσι χρόνια στη θάλασσα, θέλοντας να μάθει πώς πέθανε ο μικρός αδελφός του. Φτιάχνει την παλιά του μηχανή και βγαίνει ξανά στους δρόμους της νύχτας. Οδηγείται σε μια παρέα από κλεφτρόνια και μηχανόβιους, που ρισκάρουν συνεχώς τη ζωή τους σε «κόντρες» με τις μηχανές. Σε μια τέτοια αναμέτρηση της ασφάλτου έχει βρει το θάνατο και ο αδερφός του Νίκου. Ο αρχηγός της παρέας, με το παρατσούκλι Πεταλούδας, θα συγκρουστεί με ένα επίδοξο μέλος που θέλει οπωσδήποτε να πάρει μέρος στο παιχνίδι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα


Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Παρουσίαση: Σοφία Εξάρχου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
17:15 Ρεβάνς του Νίκου Βεργίτση
19:15 Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα
21:30 Λιποτάκτης των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου
Παρουσίαση: Αλέξης Αλεξίου
00:15 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη

* Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα “Παράξενα, Παραγνωρισμένα, Παραμελημένα, Παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ” των δεκαετιών 1960 – 1980, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, θα προβάλλονται στον Κινηματογράφο Άστορ σε κόπιες 35mm.

Κινηματογράφος Άστορ – Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024