Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «μνημόνιο» Χουλιαράκη που καλούνται να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί

Το «μνημόνιο» Χουλιαράκη που καλούνται να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί

Μνημόνιο Συνεργασίας καλούνται να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί με το υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας προσήλωση στο στόχο για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Θα δεσμευτούν ότι καμία υποχρέωση δεν αναλαμβάνεται αν προηγουμένως δεν εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν πόροι για την κάλυψη, αλλά και για μέτρα για την αποτροπή αποκλίσεων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το εν λόγω, περιλαμβάνεται σε μακροσκελή εγκύκλιο του Γ.Χουλιαράκη με οδηγίες για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού 2017.

Τετρασέλιδο Μνημόνιο Συνεργασίας καλούνται να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης με το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του οποίου θα αναλάβουν σειρά δεσμεύσεων δηλώνοντας προσήλωση στο στόχο για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Μεταξύ άλλων θα δεσμευτούν ότι καμία υποχρέωση δεν αναλαμβάνεται αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν οι πόροι για την κάλυψή της, αλλά και για την ορθή παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους.

Το εν λόγω «μνημόνιο συνεργασίας», περιλαμβάνεται σε μακροσκελή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με σαφείς οδηγίες για την εξασφάλιση της ομαλής και ακριβούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2017 και αποδέκτες όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, βάσει του μνημονίου συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ κάθε υπουργείου και του υπουργείου Οικονομικών και θα φέρει τις υπογραφές του Γ.Χουλιαράκη, του κάθε υπουργού, του προϊστάμενου γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του κάθε υπουργείου και του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναλαμβάνονται επτά δεσμεύσεις.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός που συνυπογράφει το μνημόνιο συνεργασίας:

  • Είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία εσωτερικών συστημάτων, διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλίζεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και φροντίζει για τη λήψη μέτρων περαιτέρω βελτίωσής τους.
  • Θα εφαρμόζει συγκεκριμένες (θα αναγράφονται στο μνημόνιο συνεργασίας) «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους».
  • Δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση εάν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της
  • Μεριμνά για την ανάπτυξη και την τήρηση λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων τόσο του υπουργείου όσο και των εποπτευόμενων αυτού φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
  • Μεριμνά για την υπογραφή αντίστοιχων μνημονίων με τους εποπτευόμενους φορείς και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων
  • Λαμβάνει κάθε μέτρο που θεωρεί πρόσφορο και απαραίτητο για την κατά το δυνατόν ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
  • Προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων του εκτέλεσης του προϋπολογισμού του, όπως έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο μνημόνιο συνεργασίας ορίζονται ακόμη συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ευθύνες που αναλαμβάνει ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης των Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου που συνυπογράφει το μνημόνιο αλλά και οι υποχρεώσεις και ευθύνες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024