Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έξι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποτραπεί την τελευταία διετία στο Βέλγιο

Έξι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποτραπεί την τελευταία διετία στο Βέλγιο

Έξι επιθέσεις αποτράπηκαν στο Βέλγιο στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βελγικής αστυνομίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Dernière Heure. Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο παραμένει στο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) σε κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων και αναμένεται να παραμείνει έτσι κατά την περίοδο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

Έξι επιθέσεις αποτράπηκαν στο Βέλγιο στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βελγικής αστυνομίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Dernière Heure.

«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω, σε συνεργασία με το Ocan [‘Συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής], ότι σε δύο χρόνια, για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2014, καταφέραμε να αποτρέψουμε όχι λιγότερες από έξι επιθέσεις» δήλωσε ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών Έρικ Γιάκομπς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 15 Ιανουαρίου 2015, η βελγική αστυνομία εξάρθρωσε τον «πυρήνα του Βερβιέ» (ανατολικό Βέλγιο) που θεωρείτο ως ο «προθάλαμος» των τζιχαντιστών κομάντο που έπληξαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015, προτού περάσει στη δράση.

Όμως στις 22 Μαρτίου του 2016, παρότι τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες ο μοναδικός επιζών των δραστών της επίθεσης του Παρισιού, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους.

Από τότε η βελγική αστυνομία και οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο φόρτο εργασίας, σύμφωνα με τον Έρικ Γιάκομπς.

«Μετά τις επιθέσεις των Βρυξελλών αντιμετωπίζουμε μια σημαντική ροή πληροφοριών. Πολλά περισσότερα μηνύματα φθάνουν σήμερα απ'[ ό,τι προηγουμένως. Παίρνουμε έως και 600 πληροφορίες κάθε μέρα» εξηγεί ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών.

«Πολλές πληροφορίες δεν είναι σχετικές, αλλά όταν κάποιος μας λέει ότι το τάδε γκρι αυτοκίνητο είναι ύποπτο, αν δεν επιβεβαιώσουμε και σημειωθεί μια επίθεση την επομένη, θα μας πούνε ότι ξέραμε και δεν κάναμε τίποτα», προσθέτει ο Γιάκομπς.

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο παραμένει στο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων και αναμένεται να παραμείνει έτσι κατά την περίοδο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

«Το 45% του δυναμικού ολόκληρης της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών έχει κινητοποιηθεί για υποθέσεις τρομοκρατίας» αναφέρει ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον οποίο «είναι προφανές πως πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπς, με την αύξηση του πληθυσμού των Βρυξελλών τα τελευταία 20 χρόνια, οι ριζοσπαστικές ομάδες πολλαπλασιάζονται.

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 200 εθνικότητες στην [βελγική] πρωτεύουσα. Δεν είναι μόνο το Νταές (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Υπάρχουν και άλλα ριζοσπαστικά κινήματα», διευκρινίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024