Βιταμίνη Ε και σελήνιο δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο
Η βιταμίνη Ε και το σελήνιο δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων που με τη σειρά τους μπορούν να συντελέσουν την εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research.
Η βιταμίνη Ε και το σελήνιο δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων που με τη σειρά τους μπορούν να συντελέσουν την εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research.
Επιστημονική ομάδα του δικτύου αντικαρκινικών ερευνών SWOG του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Λέινς, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 6.500 άνδρες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν τα δύο συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο πολυπόδων στο παχύ έντερο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Τα στοιχεία προέρχονταν από τη μελέτη SELECT, στην οποία είχαν εγγραφεί συνολικά 35.000 υγιείς άνδρες από 427 μελετητικά κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο. Οι άνδρες με τυχαία επιλογή είχαν ενταχθεί σε τέσσερις ομάδες: ορισμένοι έπαιρναν καθημερινά μια δόση βιταμίνης Ε, άλλοι μια δόση σεληνίου, άλλοι πήραν και τα δύο και η τελευταία ομάδα εικονικά σκευάσματα (placebo).
Τα αποτελέσματα των κολονοσκοπήσεων και σιγμοειδοσκοπήσεων των 6.546 ατόμων έδειξαν ότι σχεδόν 2.300 συμμετέχοντες είχαν πάνω από ένα πολύποδα.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η συχνότητα των πολυπόδων ήταν ίδια μεταξύ των ανδρών ανεξαρτήτως της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής ή όχι.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κίνηση στους δρόμους: Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό – Προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Ανάλυση δεδομένων: Η ζέστη σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο το λεπτό σε όλο τον κόσμο
- Ο Κρίστοφερ Νόλαν εκθειάζει τα «Obsession» και «Backrooms»
- Η Αργεντινή θα φορέσει στον ημιτελικό τη φανέλα του ιστορικού αγώνα με την Αγγλία το 1986 (vid)
- Νέα αιματηρή σύγκρουση στο βόρειο Μάλι: Δεκάδες νεκροί στις συγκρούσεις στρατού και τζιχαντιστών στο Σαχέλ
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη για τον εμπρησμό στη Marfin
- Ταϊλάνδη: Πώς ξεκίνησε η φονική φωτιά σε παμπ στην Μπανγκόκ- «Μπλοκαρισμένες οι έξοδοι κινδύνου»
- Τι είπε ο προπονητής των Καβαλίερς για το μέλλον του Λεμπρόν Τζέιμς (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442