Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλικός πόλεμος στην Ευρωβουλή για τον επόμενο πρόεδρο: Ταγιάνι ή Πιτέλα;

Ιταλικός πόλεμος στην Ευρωβουλή για τον επόμενο πρόεδρο: Ταγιάνι ή Πιτέλα;

Στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωβουλής φαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι παρελθόν: Τα δύο στρατόπεδα, που συνεργάζονται χωρίς κανένα να έχει πλειοψηφία, κατεβάζουν διαφορετικές υποψηφιότητες που δεν προδιαγράφουν ανέφελη ψηφοφορία. Το ΕΛΚ κατέληξε στον Αντόνιο Ταγιάνι (της μπερλουσκονικής FI) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν την προεδρία με τον Τζάνι Πιτέλα.

Στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωβουλής, μετά την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς, φαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι παρελθόν: Τα δύο στρατόπεδα, που συνεργάζονται χωρίς κανένα να έχει πλειοψηφία, κατεβάζουν διαφορετικές υποψηφιότητες που δεν προδιαγράφουν ανέφελη ψηφοφορία. Το ΕΛΚ κατέληξε στον Αντόνιο Ταγιάνι (της μπερλουσκονικής FI) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν την προεδρία με τον Τζάνι Πιτέλα.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς φεύγει τον Ιανουάριο (καθώς τότε θα ξεκινά στο Βερολίνο η προεκλογική εκστρατεία), αν και αναμενόταν να αποχωρούσε από την προεδρία της Ευρωβουλής ούτως ή άλλως στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομματικών στρατοπέδων στο Στρασβούργο για να δώσει την προεδρία της υπόλοιπης θητείας σε στέλεχος του ΕΛΚ.

Τα δύο στρατόπεδα ωστόσο έχουν απομακρυνθεί από την συμφωνία, όπως είχε οριστικά φανεί και από την επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών να κατεβάσουν ως υποψήφιο τον Τζάνι Πιτέλα. Ο Πιτέλα προέρχεται από το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα (το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη μόλις έχασε από την πρωθυπουργία τον Ματέο Ρέντσι).

Οι Σοσιαλδημοκράτες επισημαίνουν ότι η πάγια συνεργασία με το ΕΛΚ στηρίζεται στο ότι δεν μπορεί ένα από δύο μέρη να κυριαρχεί και στις τρεις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ -προεδρία Κομισιόν (σήμερα, ο Γιούνκερ του ΕΛΚ), προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Τουσκ, επίσης του ΕΛΚ) και προεδρία της Ευρωβουλής.

Το βράδυ της Τρίτης, η ομάδα του ΕΛΚ κατέληξε στον δικό της υποψήφιο και επέλεξε τον Αντόνιο Ταγιάνι. Πήρε 94 από τις 217 ψήφους των ευρωβουλευτών, με δεύτερη την ιρλανδή Αϊρίν ΜακΓκίνες (57) και τρίτο τον γάλλο Αλέν Λαμασούρ (34).

Ο διεκδικητής του ΕΛΚ δηλαδή πηγαίνει στη μάχη για την προεδρία στα μέσα Ιαναουρίου χωρίς καν τη συμπαγή υποστήριξη του δικού του στρατοπέδου -το οποίο από μόνο του δεν θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο.

Η υποψηφιότητα του Ταγιάνι θεωρείται ακόμη δυσκολότερη επειδή οι ομάδες των Πρασίνων, της Αριστεράς αλλά και τμήμα των Φιλελεύθερων είναι ακόμη αρνητικότερες απέναντί του. Η αβεβαιότητα δεν λείπει στο Στρασβούργο, όπου συνήθως πριν την τελική ψηφοφορία η διαδικασία αρχίζει, κατά κανόνα, με αποχωρήσεις υποψηφίων από την κούρσα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις υπόλοιπες ομάδες, η Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστέρας (GUE/NGL) έχει επιλέξει την, επίσης ιταλίδα, Ελεονόρα Φορέντζα (με αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Παπαδημούλη) ενώ με την ομάδα «Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας» (που ξεκινά από το UKIP του Φάρατζ και φτάνει στο M5S του Μπέπε Γκρίλο) υποψήφιος είναι ο Πιερνικόλα Πεντιτσίνι του ιταλικού M5S.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024