Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντιδρούν οι εταιρείες στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για το Φάρμακο

Αντιδρούν οι εταιρείες στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για το Φάρμακο

Την έντονη αντίδραση των εγχώριων και ξένων φαρμακευτικών εταιρειών έχουν προκαλέσει τα προτεινόμενα νέα μέτρα για την πολιτική του φαρμάκου. Αν και το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα παρουσιάσει επισήμως τα σχέδια του για το Φάρμακο, οι επιχειρήσεις του κλάδου υποστηρίζουν ότι αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη εισαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και την μετατροπή του έλληνα σε ασθενή δεύτερης κατηγορίας.

Την έντονη αντίδραση των εγχώριων και ξένων φαρμακευτικών εταιρειών έχουν προκαλέσει τα προτεινόμενα νέα μέτρα για την πολιτική του φαρμάκου. Αν και το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα παρουσιάσει επισήμως τα σχέδια του για το Φάρμακο, οι επιχειρήσεις του κλάδου υποστηρίζουν ότι αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη εισαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και την μετατροπή του έλληνα σε ασθενή δεύτερης κατηγορίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο πρόεδρος Πασχάλης Αποστολίδης χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις επιπτώσεις των προτεινόμενων νέων μέτρων για την φαρμακευτική πολιτική λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είτε τα φάρμακα σε λίγο θα είναι μόνο για τους πλούσιους, είτε μόνο για όσους τα έχουν απολύτως ανάγκη».

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολίδης από τις μέχρι τώρα συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαφανεί ότι η πρόσβαση των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες θα καθυστερεί έως και τέσσερα χρόνια. Και αυτό γιατί, το υπουργείο Υγείας σκέφτεται να επιτρέπει την είσοδο στο σύστημα αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, αφού αυτά θα αποζημιώνονται πρώτα σε 14 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι επτά θα πρέπει να συμμετέχουν στο σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA).

«Τέσσερα χρόνια καθυστέρησης για ασθενείς που η καινοτόμος θεραπεία μπορεί να είναι και η μόνη τους ελπίδα, είναι καταδίκη. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Εμείς αντιπροτείνουμε την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την σωστή και on time πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν παράγοντες του χώρου, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το μέτρο της επιβολής 25% επιπλέον προκαταβολικής έκπτωσης (rebate) στα νέα φάρμακα, κάτι που πρακτικά αν εφαρμοστεί θα σημάνει συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων σε ποσοστό άνω του 60% (rebate όγκου 20% συν rebate 25% νέων φαρμάκων συν 17% clawback).

«Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλές, δεδομένου ότι προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων στην Ευρώπη. Αντί λοιπόν να εστιάζουμε εκεί, θα έπρεπε το κράτος να έχει προσπαθήσει να ελέγξει τον όγκο των συνταγών. Το 2009 είχαμε 4 εκατομμύρια συνταγές μηνιαίως. Και σήμερα, το 2016 εν μέσω μνημονίων έχουμε 6,5 εκατ. συνταγές μηνιαίως. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν φταίνε οι τιμές των φαρμάκων, αλλά η απουσία ελέγχου στον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων» είπε ο κ. Αποστολίδης.

Περαιτέρω ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για αφαίμαξη των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς εκτός των rebate και clawback, το υπουργείο Υγείας έχει αυξήσει τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (calwback) των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 42,3% (συγκριτικά με το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2015), το νοσοκομειακό clawback έχει ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ (41% της δαπάνης) και προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2016, την ώρα που η νοσοκομειακή φαρμακευτική περιορίζεται στα 570 εκατ. ευρώ και η εξωνοσοκομειακή σε 1.945 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο περιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης έχει οδηγήσει από τη μια σε επιβάρυνση των ασθενών, καθώς από 9% συμμετοχή το 2009 το 2015 είχε φτάσει στο 26%, και από την άλλη μέσω των rebate και clawback οι φαρμακευτικές εταιρείες «χρηματοδοτούν» το 25% των φαρμακευτικών δαπανών, δηλαδή ένα στα τέσσερα φάρμακα πληρώνεται από τις εταιρείες.

«Αντί η κυβέρνηση να μειώσει το ανορθολογικό και άδικο clawback κατά 30% το 2017, που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση, μεταφέρει τη μείωση του clawback στο αυξημένο rebate. Όπως αντιλαμβάνεστε τα μέτρα του υπουργείου Υγείας είναι αποτρεπτικά για επενδύσεις στο κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Αντιθέτως, δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Κλείνοντας, ο κ. Αποστολίδης κάλεσε την Πολιτεία να αποφασίσει τί είδους σύστημα Υγείας θέλει να έχει η Ελλάδα και αν θέλει να συγκρίνεται με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη ή να στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου του Φαρμάκου. «Έστω και την ύστατη στιγμή, καλούμε το υπουργείο Υγείας να μην υλοποιήσει τα σχέδια του για το Φάρμακο. Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει συνεργατικά και ορθολογικά για το καλό των ελλήνων ασθενών και της Οικονομίας, καθώς οι αγαθές προθέσεις με λάθος πολιτικές παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα», τόνισε.

Έντονες αντιδράσεις και από τους συλλόγους ασθενών

Εκτός από τις φαρμακευτικές εταιρείες, έντονες είναι και οι αντιδράσεις στον χώρο των συλλόγων ασθενών ως προς τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των νέων φαρμάκων.

Ήδη η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας εκφράζοντας την ανησυχία της για τα υπό συζήτηση μέτρα υποστηρίζοντας ότι «αυτά πλήττουν τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται νέες καινοτόμες θεραπείες αφού δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες».

Επίσης, η ΕΛΕΑΝΑ υποστηρίζει ότι και το μέτρο της αναγκαστικής έκπτωσης που θα είναι απαιτητή για την ένταξη του φαρμάκου στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, θα καθιστά αδύνατη την εισαγωγή φαρμάκων από μικρές ελληνικές εταιρείες και θα ευνοεί τις πολυεθνικές.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα προτείνει στο υπουργείο Υγείας να γίνεται αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), επέκταση της εφαρμογής του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και κατ’ επέκταση καταγραφή των ασθενών, σε συνεργασία με την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτόκολλων προς όφελος της Πολιτείας και των ασθενών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024