Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο έλεος λαθροθηρών το αγριόγιδο στα σύνορα με Αλβανία

Στο έλεος λαθροθηρών το αγριόγιδο στα σύνορα με Αλβανία

Λαθροθήρες που δρουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στον Γράμμο αποδεκατίζουν τα σπάνια αγριόγιδα της περιοχής, σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή.

Λαθροθήρες που δρουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στον Γράμμο αποδεκατίζουν τα σπάνια αγριόγιδα της περιοχής, σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε στη Βουλή επιστολή της οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά» για τη διασυνοριακή λαθροθηρία.

Όπως καταγγέλλεται, τα αγριόγιδα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την περιοχή του χωριού Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας.

Το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra), μηρυκαστικό λίγο μεγαλύτερο από κατσίκα, απαντά σε ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, της Τουρκίας και του Καύκασου. Το υποείδος που ενδημεί στην βαλκανική χερσόνησο (Rupicapra rupicapra balcanica) συγκροτείται από μικρούς, ευάλωτους και απομονωμένους πληθυσμούς, συνήθως κάτω από 100 άτομα ο καθένας.

Λιγότερα από 1.000 άτομα εκτιμάται ότι απομένουν στην Ελλάδα.

Το αγριόγιδο είναι εύκολος στόχος καθώς διακρίνεται από μακριά να στέκεται σε απόκρημνες πλαγιές, επισημαίνει ο βιολόγος Χαρητάκης Παπαϊωάννου, πρόεδρος της οργάνωσης.

Τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας καταγγέλλεται πως είναι πολλαπλάσια των δυνατοτήτων του Δασαρχείου Κόνιτσας, το οποίο πάσχει από έλλειψη σε προσωπικό.

Η οργάνωση «Αγριόγιδο στα Βουνά» καταγγέλλει μάλιστα δύο πρόσφατα περιστατικά με λαθροθήρες που φέρονται να ήρθαν από την Αλβανία.

Η επιστολή απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας και στους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024