Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

ΕΕ: Δεν «παγώνει» την Τουρκία, δεν ανοίγει και νέα κεφάλαια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ανοίξει νέα κεφάλαια στην προενταξική διαπραγμάτευση με την Τουρκία εν μέσω του πογκρόμπ εκκαθαρίσεων του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά δεν «παγώνει» τη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως ζητά μετ' επιτάσεως η Αυστρία και εισηγήθηκε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο -πυροδοτώντας την οργή της Τουρκίας και απειλές ότι θα «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ανοίξει νέα κεφάλαια στην προενταξική διαπραγμάτευση με την Τουρκία εν μέσω του πογκρόμπ εκκαθαρίσεων του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά δεν «παγώνει» τη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως ζητά μετ’ επιτάσεως η Αυστρία και εισηγήθηκε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο -πυροδοτώντας την οργή της Τουρκίας και απειλές ότι θα «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες.

«Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η σλοβακική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, η τελική ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων δεν εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς η Αυστρία αρνήθηκε να το υποστηρίξει εάν δεν προέβλεπε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, θέτοντας το απόγευμα βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων.

«Μία χώρα δεν προσέφερε την υποστήριξή της στον συμβιβασμό που υποστήριξαν οι υπόλοιπες ’27’» ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, προφανώς αναφερόμενος στη Βιέννη, η οποία και έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας.

Άλλα κράτη που ήθελαν επίσης να σταλεί ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία- τάχθηκαν τελικά υπέρ του συμβιβασμού που προτάθηκε.

Η Αυστρία ανήκει στο κλαμπ των σκληρών σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία μετά την μαζική καταστολή και τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Η Βιέννη ζητά απόφαση για επ’ αόριστον αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και η Ολλανδία επισημοποίηση του ντε φάκτο παγώματος τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων για διάστημα έξι μηνών.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παγώσουν. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς την Τρίτη από τις Βρυξέλλες κάνοντας πράξη την αυστριακή απειλή να μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ από τη στιγμή που «δεν περιέχει την απαραίτητη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία».

Κατ’ επέκταση δεν υπήρξε κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών σχετικά με την Τουρκία, αλλά μόνον μία ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία, 25 και πλέον κρατών-μελών, με επικεφαλής τη Βρετανία και τη Γερμανία, θεώρησαν ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων είναι ήδη πολύ επικριτικό σημειώνοντας ότι η πόρτα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να μείνει ανοικτή.

Τη θέση αυτή προσυπογράφουν επίσης οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις πως συμφωνία εντός της ΕΕ επικρατεί μόνον στο ότι δεν θα ανοίξουν άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία -απαιτείται ομοφωνία και για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων, γεγονός στο οποίο αντιτίθεται ούτως ή άλλως εδώ και καιρό η Αυστρία.

Ο ίδιος αναμένει πως θα υπάρξουν τώρα περαιτέρω συζητήσεις για την Τουρκία, ίσως ήδη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ θεωρεί πως το χάσμα δεν λύθηκε και πως η ΕΕ ακόμη δεν έχει μία σαφή τοποθέτηση ως προς την Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024