Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Greenpeace: Για πρώτη φορά ο ήλιος φθηνότερος από τον λιγνίτη στην Ελλάδα

Greenpeace: Για πρώτη φορά ο ήλιος φθηνότερος από τον λιγνίτη στην Ελλάδα

Ορισμένα φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα σύντομα θα παράγουν φθηνότερο ρεύμα από ό,τι ο ρυπογόνος σταθμός λιγνίτη που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ανακοίνωσε την Τρίτη η ελληνική Greenpeace, κάνοντας λόγο για «ιστορικό ορόσημο».

Ορισμένα φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα σύντομα θα παράγουν φθηνότερο ρεύμα από ό,τι ο ρυπογόνος σταθμός λιγνίτη που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ανακοίνωσε την Τρίτη η ελληνική Greenpeace, κάνοντας λόγο για «ιστορικό ορόσημο».

Η οργάνωση καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για νέους, ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), λέει η Greenpeace, το μέσο σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2017 θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που προορίζεται για λειτουργία το 2021.

Διαβάστε επίσης:

«Η χαμηλότερη τιμή πώλησης της μεγαβατώρας (MWh) των έργων που μειοδότησαν στη σχετική αδειοδοτική διαδικασία, ανήλθε σε 79,97 ευρώ/MWh. Από την ανάλυση των δεδομένων και με πληροφορίες από την αγορά, προκύπτει ότι τοσταθμισμένο κόστος παραγωγής (‘levelised cost’, που διαφέρει από την τιμή πώλησης) κάποιων φωτοβολταϊκών έργων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό κυμαίνεται από 65 έως 70 ευρώ/MWh» αναφέρει η οργάνωση.

«Το αντίστοιχο κόστος για τη σχεδιαζόμενη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5,με κόστος κατασκευής 1,4 δισ. ευρώ, ανέρχεται σε69,87 ευρώ/MWh».

Επιπλέον, η Πτολεμαΐδα 5, που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021, θα εκπέμπει κάθε χρόνο 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, επιβαρύνοντας και την υγεία των τοπικών πληθυσμών.

Τα στοιχεία της ΡΑΕ, συνεχίζει η οργάνωση, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «οι επενδύσεις στον λιγνίτη δεν είναι καθόλου κερδοφόρες».

Το κόστος κατασκευής των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια (κατά 35% σε μια τριετία σύμφωνα με την Greenpeace), ενώ μεγάλη μείωση υπάρχει και στο λειτουργικό κόστος λόγω ωρίμανσης της αγοράς.

«Τον Δεκέμβριο του 2015 οι ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν στον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό της χώρας και ζήτησαν από την ηγεσία της ΔΕΗ να στραφεί προς τον ήλιο.Ακριβώς ένα χρόνο αργότερακατέρρευσε και η τελευταία δικαιολογία της ΔΕΗ για την προώθηση έργων με ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία: ο μύθος του φθηνού λιγνίτη» σχολίασε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η οργάνωση επισημαίνει ακόμα ότι τον Οκτώβριο η ΔΕΗ ανακοίνωσε συνεργασία με κινέζικο όμιλο για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα.

ΗGreenpeaceκαλεί την ελληνική κυβέρνηση και τη ΔΕΗ «να ακυρώσουν την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, να εγκαταλείψουν οριστικά τον άνθρακα έως το 2030 και να στρέψουν τη χώρα σε ένα καθαρό ενεργειακό μοντέλο 100% ΑΠΕ».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

inSports

Γιαννακόπουλος σε Καρυπίδη: «Μου πρότεινες να στήσουμε παιχνίδι»

Αποκάλυψη-σοκ από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τον Θόδωρο Καρυπίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024