Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Κρεατσάς: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο για τον HPV και στα δύο φύλα

Γ. Κρεατσάς: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο για τον HPV και στα δύο φύλα

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), απευθύνει ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Κρεατσάς, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο προσφέρει απόλυτη προστασία και δεν έχει καμία παρενέργεια». Υπενθυμίζει δε ότι, από 1/1/2017 σταματά η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου στις γυναίκες 18-26 ετών και το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τις ενδιαφερόμενες αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), απευθύνει ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Κρεατσάς, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο προσφέρει απόλυτη προστασία και δεν έχει καμία παρενέργεια».

Υπενθυμίζει δε ότι, από 1/1/2017 σταματά η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου στις γυναίκες 18-26 ετών και το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τις ενδιαφερόμενες αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κρεατσάς κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι αιτία θανάτου 250.000 ανθρώπων ετησίως, ενώ είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση 500.000 νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, παγκοσμίως.

«Στις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε 1000% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό. Επίσης σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες ο HPV υπολογίζεται ότι το 2050 θα προκαλέσει 1.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας και άλλων καρκίνων της γεννητικής περιοχής και του στοματοφάρυγγας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβάρυνση των ανδρών από τον HPV είναι σημαντική και αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων. Ο καρκίνος κεφαλής-τραχήλου είναι η πιο σημαντική σχετιζόμενη με τον HPV νόσος για τους άνδρες» εξήγησε ο κ. Κρεατσάς.

Για την αντιμετώπιση των στελεχών του ιού σήμερα είναι διαθέσιμα δύο εμβόλια, το 4-δύναμο (6,11,16,18) και το 2-δύναμο (6,11), ενώ αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και το 9-δύναμο.

«Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία των εμβολίων (65 εκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα 160.000) δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που να συσχετίστηκε μ’ αυτά. Επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στο διάστημα αυτό κατέλεξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν 98% αποτελεσματικότητα έναντι του HPV-16/18 CIN2+, συνολική αποτελεσματικότητα έναντι των CIN2+ και CIN3+ ανεξάρτητα από τον τύπο του HPV 70% και 87% αντίστοιχα και διασταυρούμενη ισχυρή προστατευτική αποτελεσματικότητα ειδική για τους τύπους 31, 33 και 45. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 11-16% επιπρόσθετη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μείωση του αριθμού των κολποσκοπήσεων και των χειρουργικών εκτομών» τόνισε ο κ. Κρεατσάς.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό ειδικά των αγοριών, που λανθασμένα δεν θεωρείται απαραίτητος όπως στα κορίτσια, υπογράμμισε ότι «είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός και των αγοριών στην εφηβεία γιατί προσβάλλονται από τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής, όπως και τα κορίτσια και συγχρόνως τον μεταδίδουν, τα προστατεύει από τα γεννητικά κονδυλώματα και από τον καρκίνο του πέους και του πρωκτού, οι οποίοι ευτυχώς δεν είναι πολύ συχνοί, και σταματά τη μετάδοση στο άλλο φύλο».

Να σημειωθεί ότι, στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός των αγοριών περιλαμβάνεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας (12-26 ετών), ενώ στην Ελλάδα αν και το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση και για τα αγόρια 12-15 ετών, δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αυτή η πληθυσμιακή ομάδα κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Τέλος ο δωρεάν εμβολιασμός για τις γυναίκες

Με αφορμή την διάλεξή του ο κ. Κρεατσάς υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σταματά ο δωρεάν εμβολιασμού των γυναικών 18-26 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2017, γεγονός που πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον εμβολιασμό τους.

«Μέχρι τέλος του χρόνου επιβάλλεται μεγαλύτερη κινητοποίηση των γυναικολόγων, αλλά και των λοιπών συνεργαζόμενων ιατρών άλλων ειδικοτήτων και επαγγελματιών υγείας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη στις νεαρές γυναίκες στην Ελλάδα και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες από τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου» επεσήμανε.

Από την 1/1/2017 οι γυναίκες 18-26 ετών που θα θελήσουν να εμβολιαστούν κατά του ιού HPV θα πρέπει να καλύψουν με ίδιους πόρους το κόστος του εμβολίου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024