Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

Γερμανία και Γαλλία προετοίμασαν στο Βερολίνο το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών. Στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα της επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία και τάσσονται υπέρ της παράτασης των ρωσικών κυρώσεων.

Αφορμή της επίσκεψης Ολάντ στο Βερολίνο ήταν η γερμανογαλλική διάσκεψη για την ψηφιακή οικονομία που διοργάνωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενης που έγινε πέρυσι στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν. Στόχος η ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας στις δύο χώρες και η καλύτερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Εσωτερική ασφάλεια, προστασία συνόρων

Δεν θα υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για την καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο να προετοιμάσουν το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το τελευταίο της χρονιάς. Σε δηλώσεις τους που έγιναν πριν από τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στα μεγάλα θέματα της ατζέντας των Βρυξελλών. Ένα από τα βασικά είναι το προσφυγικό με τις συνιστώσες του: την αυστηροποίηση του δικαίου χορήγησης ασύλου, τη συμφωνία της ΕΕ με χώρες της Αφρικής κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση πρότζεκτ στο τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία και ότι επιθυμούν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία.

Παράταση των ρωσικών κυρώσεων

Κατά τα άλλα, τόσο η Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας παράτασης των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας,οι οποίες εκπνέουν στις αρχές του χρόνου, σε περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ για το Ουκρανικό, ενώ περιέγραψαν ως καταστροφική την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Ο γάλλος πρόεδρος μάλιστα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάθε ευκαιρία επίτευξης προόδου και ζήτησε να σταλεί ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στους υπεύθυνους. «120.000 άνθρωποι βρίσκονται ως όμηροι στο Χαλέπι», τόνισε. «Η κατάσταση είναι καταστροφική, σου πιάνεται η καρδιά» είπε από την πλευρά της η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το παν για να αντιληφθεί το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του, η Ρωσία και το Ιράν, ότι χρειάζεται επειγόντως να βελτιωθεί η κατάσταση των αμάχων […]. Χωρίς τους Ρώσους δεν θα υπήρχε και το συριακό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά.

Το άλλο μεγάλο θέμα της ατζέντας είναι το Brexit, για το οποίο ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν σαφείς αρχές για να κινηθεί η διαδικασία. Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι η μεγάλη απούσα στο δείπνο εργασίας της Πέμπτης, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα. Η σημερινή παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στην καγκελαρία θεωρείται εκτός απροόπτου και η τελευταία, αλλά δεν καταγράφηκε κανένα στοιχείο δραματοποίησης όπως είχε συμβεί στην αντίστοιχη του Μπάρακ Ομπάμα πριν λίγες εβδομάδες.

Ειρήνη Αναστασοπούλου



Deutsche Welle

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024