Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Ρουμανία, «επαναφορά» των Σοσιαλδημοκρατών δείχνουν τα γκάλοπ

Εκλογές στη Ρουμανία, «επαναφορά» των Σοσιαλδημοκρατών δείχνουν τα γκάλοπ

Στις κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου Κοινοβουλίου και κυβέρνησης προσέρχονται οι Ρουμάνοι, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν μπροστά το σοσιαλδημοκρατικό PSD -που είχε πέσει πέρυσι με φόντο την πολύνεκρη πυρκαγιά σε κλαμπ στο Βουκουρέστι.

Στις κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου Κοινοβουλίου και κυβέρνησης προσέρχονται οι Ρουμάνοι, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν μπροστά το σοσιαλδημοκρατικό PSD -που είχε πέσει πέρυσι με φόντο την πολύνεκρη πυρκαγιά σε κλαμπ στο Βουκουρέστι.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, που κατηγορήθηκε για διαφθορά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2015 έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν μετά την πυρκαγιά αυτή που στοι τη ζωή σε 64 ανθρώπους εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφαλείας.

Έκτοτε τη χώρα κυβερνά τεχνοκρατικό σχήματα υπό τον πρώην Επίτροπο Ντάτσιαν Σιόλος και την υποστήριξη της κεντροδεξιάς.

Τα περίπου 19.000 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 417 στο εξωτερικό, άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 21:00. Συνολικά 18,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 466 βουλευτές και γερουσιαστές. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το PSD, που υποστηρίζεται κυρίως από τους αγρότες και τους πιο ηλικιωμένους, στο 40% της πρόθεσης ψήφου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) εμφανίζεται μεταξύ 18% και 27% ενώ και η «Ένωση Σώστε τη Ρουμανία» (USR) μεταξύ 8% και 19%. Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν και το 35% με 40% των ψήφων, ελπίζουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους ώστε να φέρουν την έκπληξη.

Μέλος της ΕΕ από το 2007 η Ρουμανία επανήλθε με ισχυρή ανάπτυξη, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, όμως παρόλα αυτά παραμένει η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ένωσης, με έναν κάτοικο στους τέσσερις να ζει στη φτώχεια.

Εξαιτίας της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από τους πολιτικούς, το ποσοστό αποχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό και να φτάνει το 60%, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τρία μικρά κόμματα ελπίζουν επίσης να περάσουν το όριο του 5% για να μπουν στο Κοινοβούλιο και ενδεχομένως να κιαταλήξουν ρυθμιστές.

Σημειώνεται ότι νόμος του 2001 απαγορεύει σε κάθε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη να αναλάβει υπουργείο.

Ο νόμος αυτός θα δημιουργήσει πρόβλημα στην περίπτωση νίκης του PSD, ο πρόεδρος του οποίου Λίβιου Ντραγκνέα καταδικάστηκε την άνοιξη σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για εκλογική νοθεία.

Πάντως ο ρουμάνος κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, ανακοινώνοντας ότι θα αποκλείσει από την πρωθυπουργία κάθε πρόσωπο που έχει ζητήματα με τη δικαιοσύνη, ακόμη κι αν δεν έχει δικαστεί ακόμη.

Αυτό θα έθετε εκτός παιχνιδιού και τον Πόντα, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Το PSD έχει επισημάνει ότι θα ανακοινώσει το όνομα του πιθανού του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου, που θα γίνει το νωρίτερο στις 19 Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση νίκης, τα κόμματα της κεντροδεξιάς αναμένεται να ζητήσουν από τον Σιόλος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο Σιόλος, πρώην Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, που εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος» και χαίρει την υποστήριξης του Γιοχάνις, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας αλλά και «της διαφάνειας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024