
O πρόεδρος της Γκάμπια άλλαξε γνώμη για τις εκλογές και ζητά νέα κάλπη
Μία εβδομάδα αφού παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές, προκαλώντας έκπληξη σε όλους, ο πρόεδρος της Γκάμπια, Γιαγιά Τζαμέ, προκάλεσε και πάλι απορρίπτοντας το αποτέλεσμα και ζητώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές.
Μία εβδομάδα αφού παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές, προκαλώντας έκπληξη σε όλους, ο πρόεδρος της Γκάμπια, Γιαγιά Τζαμέ, προκάλεσε και πάλι απορρίπτοντας το αποτέλεσμα και ζητώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές.
{{{ map }}}
Η διεθνής κοινότητα με πρώτες τη Σενεγάλη, τη μοναδική χώρα που συνορεύει με τη Γκάμπια, και τις ΗΠΑ, καταδίκασαν την ενέργειά του.
Τις ώρες πριν την ανακοίνωση του απερχόμενου προέδρου η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Μπανζούλ ήταν τεταμένη με την ανάπτυξη στρατευμάτων και την τοποθέτηση σάκων με άμμο στους στρατηγικούς δρόμους, γεγονός που προκάλεσε φόβο για νέα αντιπαράθεση.
«Όπως πιστά δέχθηκα το αποτέλεσμα πιστεύοντας ότι η Εκλογική Επιτροπή είναι ανεξάρτητη, έντιμη και αξιόπιστη, το απορρίπτω στο σύνολό του» δήλωσε ο Τζαμέ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Μια εβδομάδα νωρίτερα ο ίδιος, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γκάμπια από το 1996 έπειτα από πραξικόπημα, είχε παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου και συνεχάρη τον Μπάροου.
«Θα επιστρέψουμε στις κάλπες διότι θέλω να διασφαλίσω ότι κάθε κάτοικος της Γκάμπιας θα ψηφίσει υπό την αρχή μιας αμερόληπτης, ανεξάρτητης, ουδέτερης και ελεύθερης από κάθε ξένη επιρροή εκλογικής επιτροπής» υπογράμμισε ο Τζαμέ.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, μόνο το συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Κάθε υποψήφιος μπορεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο έως και δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυτοψία στο δωμάτιο που βρισκόταν η Μυρτώ – Κρίσιμα στοιχεία από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου αναμένει η ΕΛ.ΑΣ.
- Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα – Η Ρωσία επιβεβαιώνει την επίσκεψη
- Αντιπολεμική συναυλία για τη Γάζα: Κατάμεστα τα Προπύλαια – Ετοιμάζεται νέα ελληνική αποστολή του Global Sumud Flotilla
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-0 σετ: Εύκολα το 1-1 στη σειρά των τελικών ο «δικέφαλος» (vid)
- Η Έμιλι Μπλαντ παραδέχεται ότι μερικές φορές η Μέριλ Στριπ την «φόβιζε»
- Αντιφασιστική πορεία ενάντια στο άνοιγμα γραφείων του Εθνικού Μετώπου στους Αμπελόκηπους



