ΕΕ: Νομικές ενέργειες κατά επτά χωρών στο πλαίσιο του σκανδάλου της VW
Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε νομικές ενέργειες εναντίον επτά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελλάδα, επειδή δεν επέβαλαν κυρώσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες αναφορικά με τις εκπομπές καυσαερίων οχημάτων τους, μετά το σκάνδαλο της Volkswagen.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε νομικές ενέργειες εναντίον επτά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελλάδα, επειδή δεν επέβαλαν κυρώσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες αναφορικά με τις εκπομπές καυσαερίων οχημάτων τους, μετά το σκάνδαλο της Volkswagen.
Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο κατηγορούνται ότι δεν επέβαλαν κυρώσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζει η VW στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χρήση εκ μέρους της ενός παράνομου λογισμικού, για να αποκρύπτονται στις δοκιμές οι πραγματικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) των οχημάτων της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης τη Γερμανία και τη Βρετανία να λογοδοτήσουν επειδή αρνούνται να μοιραστούν με τους εταίρους τους τις λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις των νόμων της ΕΕ περί εκπομπών καυσαερίων, τις οποίες ανακάλυψαν στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε εθνικό επίπεδο.
«Ο σεβασμός του νόμου είναι πρωταρχικό καθήκον των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Όμως, οι εθνικές αρχές στους κόλπους της ΕΕ οφείλουν να εξασφαλίζουν πως οι κατασκευστές συμμορφώνονται πράγματι προς τον νόμο» αναφέρει σε δήλωσή της η επίτροπος Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα.
Αλλες τρεις χώρες -η Τσεχία, η Λιθουανία και η Ελλάδα- αναφέρονται επειδή δεν περιέλαβαν καν στην εθνική νομοθεσία τη δυνατότητα να επιβληθεί πρόστιμο στη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ευρώπης για ενδεχόμενες παραβιάσεις.
Η σημερινή ανακοίνωση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία περί παραβίασης της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στην ΕΕ να εξασφαλίζει ότι οι 28 χώρες της Ένωσης συμμορφώνονται προς τους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί για ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.
Αν δεν απαντήσουν στις ανησυχίες των Βρυξελλών, η ΕΕ μπορεί να τα οδηγήσει ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Οι εθνικές αρχές είναι αυτές που εγκρίνουν τα καινούρια αυτοκίνητα και μόνο αυτές έχουν την εξουσία να τα ελέγχουν, μολονότι μπορούν να πωληθούν σ’ ολόκληρη την ένωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΑΕΚ: Το πρόγραμμά της ενόψει του Final 4 του Basketball Champions League
- «Εαρινή Φρυνίχου Unplugged»: Μουσικό φεστιβάλ στο Θέατρο Τέχνης
- Όταν μια κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε νομιμοποίηση, το μόνο που απομένει είναι αντιθεσμικά παιχνίδια
- Γαλλία: Το μεγαλύτερο γυμνιστικό θέρετρο του κόσμου «πνίγηκε» από swingers
- Άφαντοι οι δράστες της διπλής επίθεσης σε Νέο Κόσμο και Παγκράτι – Στο νοσοκομείο 14χρονος και 15χρονος
- Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Οι πέντε μεγάλες αλλαγές στα καταναλωτικά δάνεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442