Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για επέκταση του Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για επέκταση του Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Επεκτείνεται από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις χριστουγεννιάτικες εορτές. Επιπλέον, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Ποιες αλλαγές προβλέπονται.

Επεκτείνεται από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις χριστουγεννιάτικες εορτές.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας φέρει τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)» και θα συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος.

«Εντασσόμενο στην Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη (Ε.Σ.Κ.Ε.) και σε πλήρη εθνική εφαρμογή, το Κ.Ε.Α. συνθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων, το οποίο ερείδεται σε: α. μία θεσμικώς κατοχυρωμένη προνοιακή παροχή εισοδηματικής ενίσχυσης, που εξασφαλίζει σε κάθε φτωχό πολίτη ένα εγγυημένο και αξιοπρεπές όριο διαβίωσης, β. ένα συνδυασμό ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας για άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, και γ. σε προγράμματα ενεργοποίησης και προώθησης στην αγορά εργασίας» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

«Η προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκει την επέκταση του Κ.Ε.Α. σε όλους τους Δήμους της Χώρας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την πρόληψη ή / και άμβλυνση του κινδύνου των κοινωνικών διακρίσεων, την ενίσχυση του εργασιακού ήθους των εν δυνάμει δικαιούχων του Κ.Ε.Α., που δύνανται να εργαστούν, την μακροπρόθεσμη εξασφάλιση κοινωνικών και οικονομικών οφελών και εν γένει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» προστίθεται.

Οι διατάξεις

Εκτός από την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 760 εκατομμύρια ευρώ, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελούμενων και προβλέπεται ότι «στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό» εντάσσονται εφεξής και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ΙΕΚ, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους», ενώ περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση όσων υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Ειδικότερα «το εδάφιο α’ της παρ. 2 του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

» 2. Ως Ωφελούμενες Μονάδες ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες:

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο, το οποίο διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα, τα οποία διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους,

γ. Άστεγοι: όσοι διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, που λειτουργούν στους Δήμους».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των δικαιούχων ως μη δυνάμενοι για εργασία καταργείται (το εδάφιο γ’ της παρ. 2 και η περίπτ. γ’ του εδαφίου θ’ της παρ. 2 του άρθρου 235 του ν. 4389/201) που όριζε ότι
«Ως μη δυνάμενοι για εργασία θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που εμπίπτουν και στην κατηγορία «γ. Όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις».

Ακομη ορίζεται ότι «ως Εγγυημένο Ποσό ορίζεται το ποσό, που εγγυάται το πρόγραμμα για κάθε νοικοκυριό, ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των μελών του, μετά και την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του Κ.Ε.Α».

Επιπροσθέτως προστίθεται νέα παράγραφος (οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 αναριθμούνται σε 6 και 7 αντίστοιχα και προστίθεται νέα παράγραφος 5), ως εξής: «Υπό την επιφύλαξη αυστηρότερων ποινών, που προβλέπονται στην κείμενη ποινική νομοθεσία, σε περίπτωση δήλωσης από τον αιτούντα ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης αληθινών στην αίτηση ένταξης του στο Κ.Ε.Α., με σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους στον ίδιο ή σε τρίτο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α’ 75).»

» Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, η Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων».

Επιπλέον, θεσπίζεται ενιαίος οργανωτικός σχηματισμός με την επωνυμία «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής» με αντικείμενο το σχεδιασμό, την ενημέρωση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, το οποίο θα δρα μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και όσων υπουργείων ασκούν κοινωνική πολιτική.

Για το σκοπό αυτό ως φορέας λήψης τελικών αποφάσεων ορίζεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΝΣΚΟΙΠ). Για τον «Εθνικό Μηχανισμό» συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας δυο νέες Διευθύνσεις και έξι Τμήματα, για τη στελέχωση των οποίων προβλέπονται 39 θέσεις μόνιμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων που μπορούν να γίνουν και με απόσπαση ή μετάταξη.

Βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ πάντως η σύσταση των συγκεκριμένων θέσεων υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 864.000 ευρώ για την κάλυψή τους μέσω αποσπάσεων και 24.000 ευρώ επιπλέον για τα λειτουργικά έξοδα.

Αλλαγές στο πρόσφατο Ασφαλιστικό νόμο

Ακόμα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, καθώς προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποία υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση και τους εργοδότες τους. Για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ το ποσοστό επί των αποδοχών που καταβάλλεται ως εισφορά για την κύρια σύνταξη ορίζεται για τους ασφαλισμένους σε 6,67% από 1/1/2017 και των εργοδοτών τους σε 7,5% για το Δεκέμβριο του 2016 – ποσοστό το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως από 1/1/2017 κι έπειτα ώστε 1/1/2020 να ανέλθει στο 13,33%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ορίζεται ότι η ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα καταργείται από 1/1/2017 η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων και νυν Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι διατάξεις για την προσαύξηση της σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών, εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στο ΕΕΤΑ από 1/1/2015 έως και 12/5/2016.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024